Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež je pozorný k ľuďom, preto vzbudzuje pozornosť

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Svätý Otec František za posledný rok vzbudil podľa katolíckeho kňaza Martina Kramaru, veľkú pozornosť ľudí po celom svete najmä preto, že on sám je voči ľuďom mimoriadne pozorný.

Kramara pôsobí v Tlačovej kancelárii Konferencie biskupov Slovenska. Ako povedal Kramara, pápež sa snaží všímať si človeka v jeho každodenných radostiach a starostiach, neobchádza nikoho, a osobitnú pozornosť venuje tým, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti: slabým, chorým, chudobným a marginalizovaným.

„Je to vidieť počas generálnych audiencií vo Vatikáne, ako aj z jeho príhovorov, kázní a verejných vystúpení. Pápeža Františka vnímam ako skutočného otca, ktorému úprimne záleží na všetkých deťoch. Dokázal to hneď od začiatku návštevou väzňov, ktorým umyl nohy, prvou cestou na ostrov Lampedusa, zaplavovaný utečencami z krajín tretieho sveta – a pokračoval napríklad apoštolskou cestou do Brazílie na Svetové dni mladých, ktorá strhla srdcia státisícov, a nielen katolíkov,“ povedal Kramara.

Svätý Otec sa podľa Kramaru pre mnohých stal sympatickým pre snahu urobiť Cirkev otvorenejšou, vychádzajúcou z uzatvorenia do vlastných štruktúr, Cirkvou, ktorá prináša radosť evanjelia na miesta tohto sveta, najmä tam, kde najviac chýba. Tieto postoje sa jasne odzrkadľujú v exhortácii Evangelii Gaudium, ktorú možno označiť za programové vyhlásenie nového pontifikátu.

„Možno ich vnímať aj v jeho snahe o reformu Rímskej kúrie a v príprave novej Synody o rodine,“ upozornil. Jeho striedmosť v užívaní materiálnych vecí je podľa Kramaru inšpiratívnou pre kňazov i pre všetkých kresťanov, aby sa dokázali otvárať pre veci, na ktorých skutočne záleží a ktoré tento svet presahujú. „Rovnako pápežov prístup, ktorý nestavia veci na hranu, ale snaží sa počúvať, modliť, prejavovať lásku a hľadať východiská, je pre každého z nás výzvou,“ dodal.

Zvolenie prvého pápeža z Latinskej Ameriky ohlásil svetu 13. marca 2013 krátko po 19:00 biely dym vychádzajúci z komína vatikánskej Sixtínskej kaplnky a zvony na Bazilike sv. Petra. O hodinu neskôr na Námestí sv. Petra vo Vatikáne voľbu potvrdil francúzsky kardinál protodiakon Jean-Louis Tauran tradičnou formulou "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam!" (Oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža!). Krátko po 20:20 z balkóna baziliky 266. hlava Katolíckej cirkvi po prvý raz udelila prvé požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu