Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na východe šarapatia choroby: Chrípka a mumps zatvárali školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV – Pre chrípku a iné respiračné ochorenia v Prešovskom kraji v tomto týždni zatvorili deväť škôl, z toho dve materské, päť základných a dve stredné školy. Chrípka sa najviac rozšírila v okrese Vranov nad Topľou, kde zatvorili štyri školy. Najviac chorých evidovali u detí do päť rokov. V kraji sa opäť vyskytli nové prípady parotitídy, ochorenie je známe ako príušnice či mumps.

Na lekárske vyšetrenie pre akútne respiračné ťažkosti prišlo tento týždeň 8 682 chorých, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o 162 pacientov. Z tohto počtu lekári diagnostikovali chrípku u 925 pacientov, pred týždňom ich bolo o 86 menej. 

V okresoch Humenné, Stará Ľubovňa a Bardejov sa opakovane objavil mumps. V okrese Humenné pribudlo 14 nových pacientov, od začiatku epidémie od konca minulého roka tu majú hlásených celkom 98 prípadov.

Noví pacienti sú z Humenného, hlavne z rómskej osady Podskalka a jeden prípad sa objavil aj v Kamenici nad Cirochou. V okrese Stará Ľubovňa z celkového počtu 20 prípadov je 13 nových, choroba sa rozšírila v obci Lomnička. V Bardejovskom okrese sa objavil mumps u dvoch detí v rómskej osade Hrabské.

Hygienici v postihnutých rodinách vykonal protiepidemiologické opatrenia. Informuje o tom portál Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu