Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Problémy v Prešovskom kraji: Epidémie črevnej virózy, svrabu a mumpsu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: plní elánu)

PREŠOV – V Prešovskom kraji boli v tomto týždni pre vysoký počet chorých detí na akútne respiračné ochorenia zatvorené dve školy, išlo o jednu základnú školu v okrese Vranov nad Topľou a jednu materskú školu v okrese Bardejov.

Počet chorých, ktorí navštívili lekára s týmto ochorením, sa oproti predošlému týždňu znížil o 19 osôb. Na vyšetrenie prišlo s príznakmi prechladnutia 5 805 pacientov, z toho v 395 prípadoch išlo o chrípku.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove dnes zverejnil aj tri ohniská, kde prepukla črevná viróza (86 prípadov), svrab (25 detí), opäť zistili nové prípady zápalu príušných žliaz (9 osôb) a jedno dieťa dostalo žltačku (vírusová hepatitída). 

Hygienici evidujú epidemický výskyt gastroenteritíd v okresoch Humenné a Poprad. Toto črevné ochorenie sa zistilo v Domove sociálnych služieb v Humennom, kde ochorelo 24 klientov a šesť zamestnancov. S rovnakým problémom bojovali v Domove sociálnych služieb, zariadenie opatrovateľskej služby denného stacionára Jeseň života, n.o v Spišskom Bystrom. Tu ochorelo deväť klientov, traja zamestnanci a jedna osoba z príbuzných. Rovnaké nepríjemnosti postihli aj 43 účastníkov konferencie určenej učiteľom, ktorí boli v hoteli Satel v Poprade. 

Zdravotníci zistili svrab u 25 detí z obce Chminianske Jakubovany v okrese Prešov, ktoré navštevujú Spojenú školu. Jedno dieťa museli hospitalizovať na infekčnom oddelení prešovskej nemocnice. 
Mumps, ktorý sa v kraji objavil ešte na konci minulého roka vo viacerých okresoch, tentokrát prepukol v základnej škole v obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou. Nové prípady sa objavili aj v obciach Hrabské (Bardejov) a Lomnička (Stará Ľubovňa). 

Na infekčnom oddelení prešovskej nemocnice skončil aj štvorročný chlapček so žltačkou z obce Nižný Tvarožec z okresu Bardejov. Hygienici urobili potrebné protiepidemiologické opatrenia. Všetky informácie sú zverejnené na webstránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu