Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko by sa malo pokúsiť o zastavenie arbitráže s Achmeou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Slovensko by sa malo pokúsiť o zastavenie arbitráže s vlastníkom Union zdravotnej poisťovne (ZP) , spoločnosťou Achmea. Povedala poradkyňa Inštitútu pre zdravotnú politiku, advokátka Jana Martinková v reakcii na dnešné rokovanie vlády SR. Ministerstvo zdravotníctva(MZ) SR predložilo dnes na vládu materiál, ako pokračuje časový plán práce zavedenia jednej zdravotnej poisťovne (ZP).

Vládou schválený projekt unitárneho systému verejného zdravotného poistenia počítal s tým, že v prípade dohody s akcionármi súkromných poisťovní, by jedna štátna poisťovňa vznikla začiatkom tohto roka. Ak nie, malo sa siahnuť po vyvlastňovaní a fungovala by od júla 2014. MZ už vypracovalo návrh zákona. Projekt však stojí. Dôvodom je nedostatok peňazí na tento účel.

Podľa Martinkovej by Slovensko zastavením arbitráže predišlo zbytočným finančným nákladom. "Hrozba škody pramenila len zo zámeru vlády, ale ku škode ešte nedošlo. Nemyslím si, že by prípadné ukončenie arbitráže malo Slovensko niečo stáť. Spor môže byť ukončený aj dohodou strán pod podmienkou, že Slovensko prevezme doterajšie náklady sporu," dodala advokátka.

Achmea vlani vo februári doručila Slovensku list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže pre plán jednej štátnej poisťovne. Pristúpením k tejto arbitráži sa vlastník Union ZP usiluje odvrátiť hroziace vyvlastnenie vyplývajúce z vládnych plánov. Slovensko už jeden spor s Achmeou prehralo. V decembri 2012 Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov eur, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej vlády premiéra Fica.

Slovensko má v súvislosti so sporom pre zákaz zisku na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku. V spore sa čaká ešte na rozhodnutie Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea zaplatiť celkom 25 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu