Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Školy dostali vlani na riešenie havárií vyše 16 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V minulom roku dostali základné a stredné školy od ministerstva školstva na riešenie havarijných situácií asi 16,3 milióna eur.

"Na jednoduchšie opravy striech, sociálnych zariadení, podláh, chodníkov či výmeny okien bolo z bežných výdavkov rezortu vynaložených 9,6 milióna eur," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Najviac peňazí ministerstvo poskytlo školám v Banskobystrickom kraji, konkrétne išlo o čiastku 1,7 milióna eur, o niečo nižšiu sumu dostali školy v Nitrianskom kraji. V Bratislavskom kraji boli poskytnuté financie vo výške 1,2 milióna eur.

Z kapitálových výdavkov išlo na rekonštrukcie 6,7 milióna eur, z toho pre stredné školy bolo určených

"Za havarijnú situáciu sa považuje udalosť, ktorou boli, alebo sú vážne ohrozené životy a zdravie osôb, alebo udalosť, ktorou bola na majetku školy spôsobená škoda ohrozujúca jej prevádzku," priblížil hovorca.

Ministerstvo školstva môže účelovo prideliť financie zo svojej kapitoly a z kapitoly ministerstva vnútra v priebehu roka na riešenia havarijných situácií na základe skutočnej potreby. Žiadosť o poskytnutie finančných prostriedkov predkladá zriaďovateľ príslušnému obvodnému úradu v sídle kraja. "Ten požiadavku preverí a tiež posúdi výšku požadovaných finančných prostriedkov potrebných na odstránenie havarijnej situácie," dodal Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu