Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí vojaci nepôjdu do Stredoafrickej republiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci sa pravdepodobne nezúčastnia na operácii Európskej únie v nepokojmi zmietanej Stredoafrickej republike (SAR), o ktorej dnes rozhodli ministri zahraničia členských štátov únie v Bruseli.

„Ministerstvo obrany SR politicky podporuje plánovanú misiu Európskej únie v Stredoafrickej republike, avšak zatiaľ do nej vojensky prispieť neplánuje," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Slovenský rezort diplomacie upozorňuje na potrebné kroky potom, čo dnes ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na zasadnutí Rady pre zahraničné záležitosti potvrdili, že vývoj v Stredoafrickej republike smeruje k spusteniu vojenskej misie EÚ v tejto krajine. „Je však najprv potrebné pripraviť rezolúciu BR OSN a upraviť ju tak, aby dala mandát pre operáciu EÚ,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. V tejto chvíli je preto podľa neho predčasné definovať, v akej miere a akým spôsobom Slovenská republika takúto misiu podporí. „Mnohé bude závisieť predovšetkým od parametrov nasadenia uvedenej misie,“ dodal šéf tlačového odboru rezortu diplomacie.

Ministri členských krajín EÚ dnes v Bruseli rozhodli o vyslaní tisícky vojakov do SAR, čo bude prvá významnejšia vojenská operácia EÚ po šiestich rokoch. Sily začnú prichádzať do africkej krajiny koncom februára a budú sústredené okolo hlavného mesta Bangui. Prispieť vojakmi prisľúbilo Estónsko, rozmýšľa o tom tiež Litva, Slovinsko, Fínsko, Belgicko, Poľsko a Švédsko. Veľké krajiny ako Nemecko, Taliansko či Británia predbežnú požiadavku o ozbrojené sily odmietli.

Okrem vojenskej misie sa dnes v Bruseli rozhodlo aj o tom, že medzinárodní darcovia poskytnú Stredoafrickej republike 500 miliónov dolárov (369 miliónov eur), aby pomohli tejto chudobnej krajine po mesiacoch krviprelievania.

Uviedla to dnes európska komisárka pre medzinárodnú pomoc Kristalina Georgievová. Darcovské krajiny "sa plne mobilizujú, aby pomohli ukončiť krízu, ktorá bola tak dlho ignorovaná," povedala Georgievová po stretnutí pod záštitou únie a OSN v Bruseli.

Kríza v 4,5-miliónovej SAR sa začala koncom roka 2012. Násilie medzi kresťanmi a moslimami si len za december vyžiadalo vyše tisíc mŕtvych. V dôsledku bojov tiež takmer milión obyvateľov opustilo svoje domovy. V snahe ukončiť krviprelievania Bezpečnostná rada OSN odsúhlasila medzinárodnú vojenskú misiu v SAR za účasti Francúzska.

OSN taktiež varovala, že bezpečnostná situácia by sa mohla v najbližšom čase rapídne zhoršiť a krajine reálne hrozí aj genocída podobná tej spred 20 rokov v Rwande, kde si etnické čistky medzi miestnymi Hutuami a Tutsiami vyžiadali až takmer milión obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu