Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SaS: Náčelníka generálneho štábu Vojteka vyzývame k rozvahe

Peter Vojtek
Peter Vojtek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SaS vyzýva k rozvahe náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka, ktorý chce podľa medializovaných informácií skončiť vo funkcii.

„Osobne chápem pohnútky generála Vojteka, pretože pracovať vedľa ministra Glváča a kšeftársko-tunelárskej grupy musí byť traumatizujúce. No myslím si, že vojak musí niečo vydržať. Ak má generál Vojtek v pláne odísť, mal by to urobiť až v čase, keď bude zvolený nový prezident Slovenskej republiky, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR,“ vyhlásil podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

Nový náčelník generálneho štábu by mal podľa neho zodpovedať predstavám už nového prezidenta. „Máme obavu, že ak pán Vojtek odíde skôr, Ficova vláda zúraduje jeho náhradu ešte s prezidentom Gašparovičom, ktorému sa končí mandát, a preto legitimita jeho rozhodnutí je tým poznačená. Neverím, že by sa vláda a Ivan Gašparovič v tejto veci zdržali a počkali na nového prezidenta. Ním predsa nemusí byť zákonite Robert Fico,“ povedal Galko.

Podľa neoficiálnych informácií denníka Pravda, ktoré zverejnil na svojom webe, Vojteka dnes odvolajú. Jeho nástupcom sa vraj stane Milan Maxim. Informáciou o tom, že Vojtek má prísť o funkciu, sa Pravda zaoberala vo svojom vydaní už 27. decembra. Dôvodom mali byť údajné nezhody so šéfom rezortu, ministrom obrany Martinom Glváčom.

„Moja komunikácia s ministrom obrany vždy bola a aj je veľmi korektná a preto ma zverejnené informácie zaskočili. V súčasnosti sa sústreďujem na realizáciu plánov nadchádzajúceho výcvikového roka, ktorý je pred nami. Vyžaduje si to z mojej strany plné sústredenie a nasadenie, preto moje aktivity sústreďujem hlavne týmto smerom. Výkon mojej funkcie je náročný, napriek tomu vo funkcii mienim zotrvať, kým mi to zdravotný stav bude dovoľovať,“ povedal Vojtek v decembri pre Pravdu. Vo funkcii je od decembra 2011.

Milan Maxim, ktorý by mal byť podľa zdroja Pravdy novým náčelníkom generálneho štábu, pochádza z Michaloviec. Vyštudoval Vysokú vojenskú školu pozemného vojska vo Vyškove. Počas svojej kariéry zastával rôzne posty, napríklad veliteľa pozemných síl OS SR, náčelníka štábu logistiky – Generálneho štábu OS SR, či veliteľa síl výcviku a podpory OS SR.

Náčelníka Generálneho štábu vymenúva do funkcie prezident na návrh vlády na štvorročné obdobie. Vydáva vojenské rozkazy a plánuje vojenské operácie. Náčelník velí aj slovenským vojakom, ktorí pôsobia v rámci medzinárodných spoločenstiev v zahraničných misiách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu