Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smutné výsledky spokojnosti detí na školách: Takto dopadlo Slovensko!

Sú naše deti na školách šťastné? Zobraziť galériu (5)
Sú naše deti na školách šťastné? (Zdroj: buzfeed)

BRATISLAVA – Od toho, či sa deti v škole cítia dobre, závisí aj ich ďalší vývoj a prospech. Súčasťou medzinárodného prieskumu, ktorého výsledky pred mesiacom zverejnila Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), bolo okrem porovnávania matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti aj hľadanie odpovede na otázku, či sú žiaci na školách šťastní. Prečítajte si, kde sa vo svetovom rebríčku 65 krajín OECD umiestnilo Slovensko.

Z výsledkov medzinárodnej štúdie PISA, o ktorých sme vás informovali ešte v decembri, okrem alarmujúcej úrovne vzdelania slovenských žiakov vyplýva aj to, že naše deti sú v porovnaní s inými krajinami sveta na školách menej šťastné. Keď mali 15-roční školáci odpovedať na otážku, či sú na škole šťastní, kladne odpovedalo 64,4 percent, pričom priemer v krajinách OECD je 80 percent. Ocitli sme sa tak až na chvoste rebríčka v počte šťastných detí na školách, pričom nižšie skončila už iba Česká Republika a Južná Kórea.

Smutné výsledky spokojnosti detí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: oecd)

Čo sa matematickej gramotnosti týka, Slovenská republika sa umiestnila v medzinárodnom porovnaní všetkých 65 zúčastnených krajín na 31. - 39. mieste. Žiaci zo Slovenska sú na chvoste aj v čitateľskej gramotnosti. V tejto oblasti sme sa dostali na 43. miesto zo všetkých zúčastnených krajín. Výkon slovenských školákov v prírodovednej gramotnosti sa tiež nachádza pod priemerom zapojených krajín OECD.

Istý Jake Levy na internete označovaný ako analytik dát nedávno výsledky medzinárodnej štúdie ilustroval do prehľadnej tabuľky, do ktorej zahrnul výsledky z oboch oblastí - gramotnosti žiakov a ich pocitu šťastia na školách.

Smutné výsledky spokojnosti detí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

Výsledkom sú akési rebríčky najšťastnejších detí na najlepších školách a tých najnešťastnejších na školách najhorších. Slovensko sa umiestnilo v tom smutnejšom a to na 5. mieste. Menej šťastných žiakov na horších školách má už len Grécko, Cyprus, Argentína či Katar.

Smutné výsledky spokojnosti detí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: buzfeed)

Naopak najviac šťastných detí na najlepších školách je v Singapure či Taiwane.

Smutné výsledky spokojnosti detí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: buzfeed)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu