Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z Róberta Bezáka "celebrita"?: Odvolaný arcibiskup bude mať celovečerný film!

Róbert Bezák počas nakrúcania. Zobraziť galériu (7)
Róbert Bezák počas nakrúcania. (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

BRATISLAVA - Príbeh bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý stále hýbe slovenskou verejnosťou, sa čoskoro dostane na filmové plátna. Postarala sa o to moderátorka a režisérka Oľga Záblacká, ktorá chce dokumentom o jeho živote a odvolaní dať divákovi lepšie spoznať jeho osobnosť, ale tiež členov jeho súdržnej rodiny a blízkych priateľov. Premiéra sa uskutoční koncom februára v Bratislave a zúčastniť by sa jej mal aj sám hlavný protagonista.

Oľga Záblacká, ktorá v tomto prípade stojí za námetom, scenárom aj réžiou, pripravuje sériu autorských medailónov o zaujímavých inšpirujúcich osobnostiach. "Mons. Bezáka som oslovila na nakrúcanie jedného z nich. Jeho celoživotný príbeh ma však natoľko zaujal, že som sa rozhodla venovať sa tej téme na väčšej ploche. Pán Bezák súhlasil. Vnímal film ako rozlúčku s krajinou, ktorú neopúšťa dobrovoľne a ktorú má rád," prezradila Topkám režisérka.

Z Róberta Bezáka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Z Róberta Bezáka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Dokument mapuje obdobie od odvolania arcibiskupa pápežom Benediktom XVI. v júli 2012 až po jeho nedávny odchod zo Slovenska do talianskeho kláštora, ale to podľa Oľgy Záblackej ani zďaleka nie je všetko. Je aj o jeho živote, záujmoch, rodine a priateľoch. "Veľmi sa mi páči jeho veľká súdržná rodina aj to ako sa chová k ľuďom. Podľa mňa sa narodil preto, aby šíril dobro a lásku," uviedla.

Podľa jej slov by premiéra mala byť 25. alebo 26. februára v Bratislave a očakáva sa na nej aj prítomnosť Róberta Bezáka. Pri tejto príležitosti chcú osláviť jeho 54. narodeniny, ktoré má 1. marca. "Celý štáb sa naňho už teší. Máme veľa príjemných spoločných zážitkov. Uvedomujem si, že jemu nakrúcanie spôsobovalo isté problémy. Pretože všade pútal pozornosť. On totiž nikdy netúžil byť “celebritou” a rozdávať podpisy. Pre život si zvolil iné poslanie, len bol predčasne v najproduktívnejšom veku, plný sily a elánu poslaný na dôchodok," prezradila na margo dojmov z nakrúcania.

Momentálne sú už všetky materiály hotové a vykonáva sa postprodukcia. Celovečerný dokumentárny film dostal názov Arcibiskup Bezák Zbohom… a jeho stopáž bude približne 90 minút. "Práca na filme bola veľmi náročná, ale zmysluplná. Dúfam, že divák ocení spracovanie tohoto nepochopiteľného príbehu, na ktorý by sa nemalo nikdy zabudnúť,“ dodala režisérka.

Súčasťou celovečerného filmu je aj Rozprávka, ktorú načítali herci Lukáš Latinák a Robo Jakab.
Zobraziť galériu (7)
Súčasťou celovečerného filmu je aj Rozprávka, ktorú načítali herci Lukáš Latinák a Robo Jakab.  (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Robo Jakab, režisérka Oľga Záblacká a Lukáš Latinák
Zobraziť galériu (7)
Robo Jakab, režisérka Oľga Záblacká a Lukáš Latinák  (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Svitá pre Bezáka nádej?

V piatok sa v médiách objavila správa, že riešenie kauzy bývalého trnavského arcibiskupa je podľa rakúskeho pastorálneho teológa Paula Zulehnera "za dverami".  Malo totiž prísť k posunu a jeho rehabilitácia je "otázkou niekoľkých týždňov."

Kauzy sa údajne ujal samotný pápež František a po niekoľkých rokovaniach s prefektom Kongregácie pre biskupov kardinálom Marcom Ouelletom, apoštolským nunciom na Slovensku Mariom Giordanom a kardinálom Jozefom Tomkom nakoniec došlo k rozhovoru medzi samotným Bezákom a Ouelletom.

Bezákovi bolo zároveň prvýkrát umožnené, aby hovoril o finančnom hospodárení diecézy. "To je výrazný krok vpred," upozornil Zulehner. Pápež František sa však s Bezákom vraj nestretne dovtedy, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie. To, že sa Svätý Otec osobne začal zaoberať jeho prípadom, zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil.

Pohľad do zákulisia nakrúcania.
Zobraziť galériu (7)
Pohľad do zákulisia nakrúcania.  (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu