Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pytliak z Novej Bane opäť úradoval: Vybúril sa na 50-ročnom strome!

Pytliak opäť úradoval Zobraziť galériu (3)
Pytliak opäť úradoval (Zdroj: foto: archiv)

NOVÁ BAŇA – Poľovník, ktorý koncom novembra pytliačil v lesoch V Novej Bani opäť úradoval. Tentokrát sa zameral na pílenie starého 50-ročného stromu. Vypílil lavičku, rebrík a samotný strom, z ktorého pytliačil.

Ešte koncom novembra sme vás informovali o pytliačení 60-ročného miestneho poľovníka a člena poľovníckeho združenia. V lesoch v Novej Bani ho chytili pytliačiť, keď nelegálne zastrelil diviaka.

„V súvislosti s týmto prípadom bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu pytliactva, z ktorého bolo vznesené obvinenie 60-ročnému mužovi z Novej Bane,“ uviedla hovorkyňa banskobystrických policajtov Petra Vašková.

„Absolútne sa stotožňujeme s tým, že vinník musí byť potrestaný aj  s tým, že spomínaný poľovník si počínal nesprávne. V rámci Slovenskej poľovníckej komory je vypracovaný premyslený disciplinárny poriadok a dodržiavanie predpisov patrí medzi základné princípy našej činnosti,“ povedal zástupca Obvodnej poľovníckej komory Žiar nad Hronom a dodal, že jeden nedisciplinovaný poľovník nemôže reprezentovať širokú členskú základňu – okolo 60 tisíc členov Slovenskej poľovníckej komory, ktorí nezištne pomáhajú pri ochrane a zveľaďovaní zveri a jej životného prostredia.

Pytliak z Novej Bane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Poľovník sa zrejme nepoučil. Podľa našich informácií, mal v poľovnom revíri v Novej Bani vypíliť stromy: „Lesník, ktorý má v popise práce chrániť a starať sa o les, sa vyzúril na 50-ročných stromoch a rozpútal pomstu za svoje prichytenie,“ tvrdí náš zdroj.

Poľovník mal svojvoľne odpíliť stromy, ktoré boli účelovo, po odpílení ním farebne vyznačené na ťažbu. "Pre svoju urazenú pytliacku ješitnosť má tento pán potrebu ničiť stromy v rozpore s platnými predpismi. Tie stromy vypílil v amoku neprofesionálne a ležia na zemi,“ hovorí miestny obyvateľ.

Pytliak z Novej Bane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: archiv)

Faktom je, že odpílený strom ostal ležať na mieste. Otázne je, čo s ním bude ďalej. Či ho niekto odprace, aby len tak v prírode nezhnil alebo si ním poľovník plánoval v zime podkúriť.    

Podľa našich informácií išlo o ten strom, z ktorého minulý mesiac poľovník pytliačil, pričom zabil diviaka. Odpílil nielen lavičku s rebríkom, ale aj celý strom.  

Pre ťažbu stromov nad 50 rokov je potrebný súhlas na ťažbu a porast musí byť v programe starostlivosti o les plánovaný na ťažbu. K ďalším podmienkam patrí aj to, že musí byť urobený výpočet objemu ťažby.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu