Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tento rok u nás žiadali o azyl najmä Afganci a Somálci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tento rok žiadali u nás o azyl najmä utečenci z Afganistanu a Somálska. Migračný úrad eviduje ku koncu novembra 413 žiadostí o azyl. Do azylového konania vstúpilo 88 Afgancov, 57 Somálcov, 34 Gruzíncov, 29 osôb z Eritrey, 24 Arménov i ľudia z ďalších krajín.

"Azyl sme udelili 15 osobám," informoval riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Bernard Priecel. Práve migračný úrad ako prvostupňový správny orgán rozhoduje o udeľovaní azylu a poskytovaní doplnkovej ochrany cudzincom.

Keď osoba preukáže, že bola skutočne prenasledovaná v krajine pôvodu, môže získať azyl. Ak prenasledovanie cudzinec nepreukáže, ale zároveň pochádza z krajiny, do ktorej ho nie je možné vrátiť, ako je napríklad Somálsko, Irak či územie Palestíny, tak sa tomuto človeku udeľuje doplnková ochrana, známa aj ako malý azyl.

Teraz sa udeľuje na jeden rok, od 1. januára 2014 by ho mali cudzinci dostávať na dva roky, počas ktorých majú rovnaké práva ako osoby s udeleným azylom. Zmenu priniesla novela zákona o azyle, ktorú poslanci schválili 3. decembra. "Je to spravodlivejšie, lebo ľudia budú mať dlhšie obdobie na sebarealizáciu," zhodnotil predĺženie lehoty šéf migračného úradu Priecel. V tomto roku udelili doplnkovú ochranu 34 cudzincov.

Žiadatelia o azyl sú zväčša umiestňovaní do táborov v kompetencii migračného úradu. Ide o záchytný tábor v Humennom a dva pobytové tábory v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. V súčasnosti je v nich približne 150 ľudí. Integrácia žiadateľov má niekoľko základných pilierov.

Okrem učenia slovenčiny je súčasťou integrácie získanie bývania, prvej práce, napojenie na sociálny a zdravotný systém a taktiež vstup do vzdelávacieho systému. Špecifickou oblasťou integrácie je komunikácia s mestami, obcami a médiami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu