Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako bude Slovensko vyzerať v roku 2035: V ktorých okresoch bude najviac Slovákov!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: infostat)

BRATISLAVA - Obyvateľstvo ubúda a starne. Výskumné demografické centrum INFOSTAT zverejnilo prognózy vývoja slovenského obyvateľstva na rok 2035. Podľa nich sa na celom území zvýši priemerný vek a vo väčšine okresov zaznamenajú prirodzený úbytok obyvateľov.

"Hlavné demografické trendy, ktoré sa prejavujú na celoštátnej úrovni, sú rozpoznateľné aj na regionálnej úrovni, aj tu platí, že prírastky obyvateľstva sa znižujú a obyvateľstvo starne," uviedol vedúci Výskumného demografického centra INFOSTAT Boris Vaňo s tým, že starnutie obyvateľstva sa bude týkať všetkých regiónov. Pre vývoj do roku 2035 bude charakteristické, že väčšina okresov bude mať prirodzený aj celkový úbytok obyvateľstva. "Na konci prognózovaného obdobia bude 69 okresov, ktoré budú mať prirodzený úbytok obyvateľstva a len desať, kde budú mať prirodzený prírastok obyvateľstva," uviedol Vaňo.

Ako bude Slovensko vyzerať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: infostat)

Ako vysvetlil, podpíše sa pod to najmä fakt, že do roku 2035 prejdú populačne silné povojnové generácie do poproduktívneho veku, silné generácie zo 70. rokov 20. storočia do poreprodukčného veku a populačne slabé generácie narodené po roku 1990 naopak prejdú do reprodukčného veku. Branislav Šprocha z Prognostického ústavu SAV dodal, že aj na regionálnej úrovni sa celkovo prejavuje demografický trend zaznamenaný z celoštátneho hľadiska. "Z krajín s jednou z najvyšších plodností v európskom priestore sa Slovensko posunulo do pozície krajín s jednou z najnižších plodností vôbec vo svete," uviedol.

Ako bude Slovensko vyzerať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: infostat)

Z desiatich okresov, ktoré sa budú vyznačovať prírastkom a relatívne mladou vekovou štruktúrou obyvateľstva, to bude pás okresov na východnom Slovensku, od okresov Kežmarok a Stará Ľubovňa až na juhovýchod po okres Michalovce. Taktiež okresy na Orave a Kysuciach - Námestovo, Tvrdošín a Bytča. Tretí populačný rozvojový región budú tvoriť okresy v tesnom zázemí hlavného mesta – Senec a Malacky.

Okresy, pre ktoré bude charakteristický úbytok obyvateľstva a intenzívne populačné starnutie, sa budú musieť vyrovnávať s dopadmi, ktoré sa prejavia stagnáciou na trhu práce. "Pôjde o regióny s vysokými nárokmi na zdravotnú aj sociálnu starostlivosť a služby pre seniorov," vysvetlil Vaňo. Problémom sa však nevyhnú ani regióny s vysokým populačným potenciálom. "Okresy na východnom Slovensku s vysokým zastúpením rómskeho obyvateľstva môžu mať problém so vzdelanostnou a profesijnou štruktúrou obyvateľstva, ktorá sa môže prejaviť vysokou nezamestnanosťou a nižšou životnou úrovňou," dodal.

Ako bude Slovensko vyzerať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: infostat)

Vývoj počtu obyvateľov v okresoch Slovenska, 2012-2035

Ako bude Slovensko vyzerať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: infostat)

Prognóza vývoja obyvateľstva okresov SR hovorí tiež o tom, že medzi regiónmi sa bude vyrovnávať rozdiel v reprodukčnom správaní, to sa bude viac blížiť k celoslovenskému priemeru. "Tu vidieť celkový posun odkladania rodenia detí do vyššieho veku, ktorý bude zachovaný aj v najbližších rokoch a pravdepodobne v horizonte piatich až desiatich rokov by mal vytvoriť stabilný model reprodukčného správania," uviedol Branislav Šprocha z Prognostického ústavu SAV.

Ako bude Slovensko vyzerať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: infostat)

Kompletné výsledky Prognózy vývoja obyvateľstva v okresoch SR sú k dispozícii na stránke Výskumného demografického centra www.infostat.sk/vdc a na stránke Prognostického ústavu SAV www.prog.sav.sk .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu