Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci to vedia: Bude sa u nás vyrábať svetový unikát!

Takto bude vyzerať nový hybrid
Takto bude vyzerať nový hybrid (Zdroj: Shipbuilding and Machinery)

BRATISLAVA - Jednej slovenskej firme sa dostalo obrovskej pocty. Ako prvá na svete bude totiž vyrábať plavidlo, ktorého hlavnou prednosťou je šetrnosť k životnému prostrediu. Verejnosti ju predstavia na budúci rok.

Na Slovensku máme množstvo kvalifikovaných odborníkov, ktorí vedia vyrobiť úžasné veci. Medzi takých patria aj pracovníci firmy SAM -  SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s. v Komárne, ktorých vybrali kolegovia z Nemecka, aby pre nich postavili lodný unikát, tzv. hybrid.

Slováci to vedia: Bude
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Shipbuilding and Machinery)

Loď dlhá 74 metrov bude poháňaná systémom LNG, čiže skvapalneným zemným plynom (Liquified Natural Gas), ktorý je výrazne úspornejší v emisiách ako konvenčné palivá, takže je šetrnejší voči životnému prostrediu. Na rozdiel od dieselových motorov, ktoré sa využívajú v súčasnosti, nebude produkovať oxidy síry. Množstvo uvoľneného oxidu dusíka sa zníži o 80 percent, oxidu uhličitého o 30 percent a pevných častíc o 100 percent. Počas práce v prístave a blízkom okolí výrazne zníži únik emisií do vzduchu i do vody.

Hybrid bude taktiež vybavený systémom, ktorý dokáže vyprodukovať teplo aj elektrinu. Pôjde teda naozaj o raritu, ktorá sa začne vyrábať práve na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu