Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý politický väzeň spomína na časy minulé: Tá sviňa ešte behá po Prahe!

Čarnogurský v Justičáku v septembri 1989
Čarnogurský v Justičáku v septembri 1989 (Zdroj: Foto: Tibor Bohm)

BRATISLAVA - November 1989 s odstupom rokov mnohí ľudia vnímajú inak než v čase, keď sa krajinou tiahla vlna eufórie. Faktom však ostáva, že sa vďaka nemu dostali na slobodu viacerí politickí väzni vrátane Jána Čarnogurského. A práve on si pre Topky zaspomínal na doby dávno minulé.

Ján Čarnogurský bol jedným z mnohých Slovákov a Čechov, ktorí kvôli svojmu presvedčeniu skončili v base. V auguste 1989 ho zatkli a obvinili z rozvracania republiky. Po troch mesiacoch mu však vtedajší prezident Gustáv Husák udelil amnestiu a on sa dostal na slobodu. Pri príležitosti 24. výročia od tejto udalosti si zaspomínal na časy, keď ešte sloboda nebola samozrejmosťou a človek si musel dávať veľký pozor na to, čo vypustí z úst.

Niekdajší podpredseda federálnej vlády dlhé roky pracuje ako advokát. Ešte v sedemdesiatych rokoch napríklad obhajoval jedného Bratislavčana, ktorý bol obvinený z urážky prezidenta. "Sused môjho klienta si v záhrade vypočul jeho rozhovor s dvomi kamarátmi  o Dubčekových rohlíkoch (kedysi sa tak nazýval istý druh pečiva, pozn. red.). Kamarát zakontroval, či pozná aj Husákovu salámu a on odvetil, že "nie, lebo tá sviňa ešte behá po Prahe"," hovorí Čarnogurský. Dotyčného nakoniec oslobodili.

O dve desaťročia neskôr, krátko pred revolúciou, sa Čarnogurský zúčastnil niekoľkých opozičných stretnutí v Prahe. Tam si pre neho prišli policajti, ktorí ho odviezli na stanicu s tým, že neskôr ho prevezú do Bratislavy. Nestalo sa tak. Vyložili ho v lese zhruba päťdesiat kilometrov za Prahou. Politický aktivista nakoniec musel prenocovať v meste Kostelec pod Černými Lesy.

Azda najúsmevnejšie vyznieva príhoda týkajúca sa Čarnogurského nedobrovoľného pobytu v Justičnom paláci. Budúci minister spravodlivosti SR sa tam s ostatnými väzňami dohováral cez toaletu. "Odšróbovali sme sifón a "telefonovali" sme spolu cez vodovodné potrubie umývadla alebo aj cez záchod," dodal s úsmevom Čarnogurský, ktorý týmto spôsobom poskytoval spoluväzňom aj právne rady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu