Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Máte poslednú šancu prejsť po Starom moste, uzatvoria ho už 2. decembra!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Čas životnosti bratislavského Starého mosta sa definitívne naplnil. Pre chystanú rekonštrukciu ho pre verejnosť uzavrú v pondelok 2. decembra od 7.00 h.

Do tohto dátumu tak majú Bratislavčania poslednú možnosť sa po ňom prejsť z jednej strany Dunaja na druhý. V decembri na ňom začnú aj stavebné práce a most bude uzatvorený až do ukončenia projektu, podľa plánov do konca jesene v roku 2015. Dnes o tom informoval hovorca Bratislavy Stano Ščepán.

Hlavné mesto podpísalo s konzorciom MHD – Starý most, ktorého členmi sú firmy Eurovia SK, Eurovia CS a SMP-CZ, zmluvu o dielo na rekonštrukciu mosta aj vybudovanie električkovej trate do Petržalky ešte 22. októbra. Projekt plánujú firmy zrealizovať za 22 mesiacov. "Z mosta, ktorý v pôvodnej podobe slávnostne otvárali ešte v roku 1890, by mali do jari zostať len piliere. Aj z nich však bude treba dva odstrániť a nahradiť jedným novým," vysvetlil Ščepán.

Treba totiž splniť požiadavku Európskej komisie na rozšírenie plavebného gabaritu. Ščepán dodal, že premostenie by mal zhotoviteľ stavby rozoberať, v závislosti od poveternostných podmienok, počas celého zimného obdobia. Do marca budúceho roku by z panorámy Bratislavy mala zmiznúť celá oceľová mostná konštrukcia a nová má byť na rovnakom mieste dokončená do leta 2015.

Nový Starý most začne vznikať na petržalskej strane Dunaja. Konzorcium ho plánuje budovať po častiach a z Petržalky postupne vysúvať nad koryto rieky. Most bude klenutý, nie rovný ako dnes, v strede vyšší ako na okrajoch. Chodníky po oboch stranách dvojkoľajovej električkovej trate by mali byť široké 4,5 metra - 1,5 metra pre cyklistov, ktorí budú po moste jazdiť jednosmerne, tri metre pre peších.

Lávky rozšíria o vyhliadkové plochy a v miestach bude mať most šírku cez 30 metrov. Koľaje zalejú do betónu, aby mohli cez most chodiť napríklad záchranné či požiarne vozidlá. 

Konzorcium troch firiem projekt zrealizuje za 58,8 milióna eur bez DPH, čo bola podľa mesta najnižšia ponúknutá cena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu