Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bratislavské letisko bude bezpečnejšie: Toto odhalí nový detektor

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medzinárodné letisko M.R. Štefánika v Bratislave bude o čosi bezpečnejšie, nainštalujú na ňom systém určený na diskrétnu detekciu rádioaktívnych a jadrových látok.

Ako ďalej informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, bude to prvý systém tohto typu v krajinách východnej Európy. Systém Stride dokáže zachytiť a detekovať rádioaktívne látky. Na bratislavskom letisku by ho mali zaviesť v decembri. "Ak sa systém na letisku osvedčí, inštalujú ho na všetky letiská východného bloku Európy," poznamenala s tým, že colníci sa na jeho obsluhu boli školiť v Oak Ridge National Laboratory v Tennessee pod záštitou amerického ministerstva energetiky.

Celý systém bude pilotovaný finančnou správou, konkrétne Colným úradom Bratislava. Účastníci workshopu sa mohli zoznámiť so systémom a vyskúšať si jeho nasadenie v čo najreálnejšie nasimulovaných situáciách. Na ďalšom workshope v Richlande v štáte Washington si slovenský colník Roman Hervay, ako jediný zástupca Slovenska, vymenil skúsenosti s ďalšími 15-timi účastníkmi z celého sveta. Scenáre tréningu boli zamerané na cestnú, leteckú a kontajnerovú (hlavne v prístavoch – megaportoch) prepravu.

V mnohých prípadoch boli rekonštruované scenáre na základe reálnych udalostí. Colníci si mohli vyskúšať odhalenie potenciálneho pašovania vysoko obohateného uránu, ktorý bol maskovaný materiálom s vysokým obsahom prírodných izotopov ako draslík K40, Thórium232 a Rádium226. Tie maskovali vlastnosti uránu a plutónia. V spolupráci s policajtmi a jadrovými fyzikmi sa snažili prísť na čo najefektívnejší postup, ako dané prípady odhaliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu