Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vianočné trhy budú v Bratislave aj na hradbách, v stredovekom štýle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vianočné trhy zaplnia tento rok v Bratislave nielen námestia v centre, ale niekoľko stánkov radnica umiestni aj do priestoru mestských hradieb. Nebudú však klasickými vianočnými trhmi s bežným tovarom. Mesto ich plánuje ladiť netradične, v dobovom štýle a medzi historickými múrmi tak pred Vianocami vytvoriť stredovekú atmosféru.

Dobové vianočné stánky by mala radnica umiestniť do priestoru oproti Katedrále sv. Martina na tri až päť decembrových dní. Presný dátum ešte nevie. "Chceme to zatiaľ urobiť skromnejšie, komornejšie, aby sme vyskúšali, či bude o podujatie záujem," vraví poradca primátora Michal Feik.

Bratislava chce na akciu sprístupniť len tú časť mestských hradieb, ktorá je dnes pre návštevníkov bezpečná. Otvorí časť, do ktorej prvýkrát po 12 rokoch pustila verejnosť aj v nedeľu 27. októbra počas podujatia Stredovek na hradbách. Vtedy medzi mestské múry zavítali stovky ľudí.

"Ukazuje sa, že tento priestor má potenciál, že je oň záujem. Aj stredoveké vianočné trhy majú byť špecifické, okrem jedla by tam mohli byť remeslá, možno nejaké dielne rôzneho charakteru," priblížil pFeik.

Poradca primátora vysvetľuje, že predajcov bude mesto vyberať tak, aby priniesli medzi historické múry najmä špecifickosť a kvalitu. "Aby neponúkali len lokše a víno, aby to nebola len klasická predajná akcia, ale skôr podujatie, ktoré má navodiť atmosféru," podotkol Feik. Mesto ale bude musieť riešiť v priestore napojenie na siete, dnes je tam možné zabezpečiť len pripojenie na elektrickú energiu. Vzniknúť by potom mohol celkový koncept pod názvom Stredovek na hradbách a podujatia v tejto atmosfére by boli pravidelné.

Pre zlý technický stav, ktorý by mohol ohroziť návštevníkov, hradby zatvorili ešte v roku 2001. Bratislava chce však priestor opäť aspoň čiastočne otvoriť. Dobrovoľníci tak spolu s Bratislavským okrášľovacím spolkom začali v auguste hradby upratovať, počas štyroch brigád sa priestor vyčistil od buriny, odpadkov i popadaných úlomkov tehál.

Druhou časťou obnovy má byť sanácia. Z hradbového múru totiž na zem odpadávajú zvetrané časti tehál. "Prvý krok, ktorý potrebujeme urobiť, je stavebno-technický posudok. Na celý objekt sme ho vyčíslili na 8400 eur," vysvetľuje Feik. Plán ďalšieho postupu už podľa jeho slov schválila minulý mesiac operatívna porada primátora, v novembri by malo mestské zastupiteľstvo rokovať o vyčlenení týchto peňazí ešte z tohtoročného rozpočtu. "Začiatkom budúceho roku by sme potom mohli už vedieť, aké práce treba na objekte urobiť a koľko budú stáť," podotkol Feik.

Zatiaľ mesto odhaduje, že nevyhnutná sanácia vyjde asi na 40.000 eur. Nemuselo by to platiť iba mesto. Okrášľovací spolok chce vyhlásiť aj verejnú zbierku na obnovu hradieb, peniaze plánuje získať i z grantov a časť by mohla poskytnúť aj bratislavská organizácia cestovného ruchu Bratislava tourist board (BTB).

Prvú časť hradieb, od katedrály po Židovskú ulicu, by mohli otvoriť budúci rok pred letnou sezónou. Bratislavčania by tak mohli trasovať svoju cestu na hrad cez most ponad Staromestskú ulicu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu