Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podvod osadníkov zo Slovenska: Británia im platí dávky na vymyslené deti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Klepnúť po prstoch osadníkom zo Slovenska, ktorí stále zneužívajú britský sociálny systém, je zjavne pre naše orgány tvrdý oriešok. Hoci už pred vyše rokom nám poslali Briti obrovskú zásielku pozmenených cestovných pasov, vyšetrovanie prípadu skončilo nemastno-neslano a nikoho neobvinili.

Diplomatickou poštou prišlo na Slovensko viac ako 700 zadržaných cestovných pasov a vyše 1400 rodných listov. Išlo o pravé doklady, akurát zapisované deti boli vo veľkej väčšine vymyslené, informovala TV JoJ.

V osadách na východe Slovenska vo veľkom vyzbierali, alebo za drobné vykúpili rodné listy detí a cestovné pasy. Tie potom bez problémov prepašovali do Veľkej Británie. Stačilo len do pasu na stroji dopísať jedno či viac vymyslených detí.

Britská sociálka im na falošné doklady mesačne vyplácala prídavky, pričom na jedno dieťa to činilo približne 80 libier. "V súčasnosti zhromažďujeme a vyhodnocujeme informácie, aby sme mohli v čo najkratšom čase rozhodnúť o ďalšom postupe," uviedla pre TV JoJ hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Aj keď sa spočiatku do prípadu zainteresoval aj Úrad boja proti organizovanému zločinu, napokon ho odovzdal vyšetrovateľom v Košickom a Prešovskom kraji.

"Vyšetrovaním bolo zistené, že v danom prípade neboli naplnené znaky skutkovej podstaty takého trestného činu, ktoré by dokladali pôsobnosť našich orgánov činných v trestnom konaní a preto nebol nikto obvinený," poskytla vyjadrenie košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Podľa hovorcu prešovej polície Daniela Džobanika boli prípady buď odložené z dôvodu premlčania skutku, alebo sa podozrivé osoby dlhodobo zdržiavajú v zahraničí, resp. bola uložená pokuta.

To však vraj podľa TV JoJ nebráni tomu, aby podvod aj naďalej prekvital, keďže naše konzulárne oddelenie na veľvyslanectve v Londýne pravidelne dostáva zásielky takýchto pasov. "Od začiatku roka 2013 to bolo celkovo 263 kusov," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu