Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozprávkový život slovenských Rómov v Británii: Dokument odhaľuje skutočnú pravdu!

Slovenská Rómka Katarína žije v Británii s celou rodinou Zobraziť galériu (5)
Slovenská Rómka Katarína žije v Británii s celou rodinou (Zdroj: channel 5)

LONDÝN - Aj bez práce sú koláče. Britská televízna stanica Channel 5 budúci týždeň odvysiela dokument s názvom "Cigáni o dávkach a hrdosti" o živote Rómov žijúcich v tamojších mestách. Medzi spovedanými rodinami nechýbajú ani slovenské, ktorých členovia sa hrdo chvália tým, ako vďaka veľkorysému sociálnemu systému nemusia pohnúť ani prstom a napriek tomu mesačne od štátu dostávajú tisíce libier.

Na záberoch z dokumentu zverejnených ešte pred odvysielaním sa objavila aj slovenská Rómka Katarína Cisárová (43), ktorá sa do britského mesta Rotherham prisťahovala spolu so svojimi 11 deťmi a rovnakým počtom vnúčat. Od štátu mesačne dostáva sociálne dávky vo výške 2 tisíc libier a tak nečudo, že si život na Britských ostrovoch pochvaľuje. "Je tu dobrý život. Máme všetko, čo chceme, je tu veľmi pekne," nešetrí slovami chvály.

Rodina Cisárovcov sa na Slovensko vrátiť nechce.
Zobraziť galériu (5)
Rodina Cisárovcov sa na Slovensko vrátiť nechce.  (Zdroj: channel 5)

V Británii je Katarína už siedmy rok, no pracovala tu len zopár dní, píše Daily Mail. Momentálne žije s manželom Petrom a ich štyrmi najmladšími deťmi, ktoré sú v tínedžerskom veku. "V mojej krajine som nemal prácu, jedlo, nič. Nikdy sa tam nevrátim. Ďakujem ti Anglicko," hovorí hrdá hlava početnej rodiny Peter, ktorý je už dva roky nezamestnaný. Väčšina z ich dospelých detí sa vraj tiež spolieha na štedrý sociálny systém.

Katarína s dcérou Petrou.
Zobraziť galériu (5)
Katarína s dcérou Petrou.  (Zdroj: channel 5)

Dávky šetrí na život v Rumunsku

V dokumentárnom filme, ktorý televízna stanica Channel 5 odvysiela 11. apríla, vystupuje tiež rumunský Róm Ion Lazar (36). Do Británie sa prisťahoval spolu s piatimi ďalšími imigrantmi v januári, keď v krajine zrušili pracovné obmedzenia pre Rumunov. Pred kamerami priznal, že sociálne dávky, ktoré v Británii dostáva, si plánuje ušetriť a potom ich odniesť rodine do Rumunska. "Potrebujem asi 40 tisíc zo sociálnych dávok pre moju rodinu. Myslím, že by sme tam z toho mohli žiť taký rok, dva," objasnil svoje plány.

Ion sa vôbec netají tým, že do Anglicka odcestoval práve kvôli veľkorysosti krajiny k prisťahovalcom. "Viem, že v Anglicku sa dá k sociálnym dávkam dostať veľmi ľahko. Dali mi zadarmo domov, peniaze, dali mi všetko," hrdí sa.

Ion Lazar v Británii šetrí na život doma.
Zobraziť galériu (5)
Ion Lazar v Británii šetrí na život doma.  (Zdroj: channel 5)

Od žobrania k blahobytu

Ďalším z účinkujúcich v dokumente je Viorel Dinu (25) z Rumunska, ktorý ako sedemročný prišiel o obe nohy. Doma vraj musel žobrať po uliciach, v Británii však mesačne dostáva 750 libier vo forme darov. "Prišiel som do UK, pretože som doma nemal dobrý život. V Rumunsku je to s peniazmi ťažké," vysvetľuje svoj odchod z domoviny.   

Rumun Viorel Dinu si nevie život v Británii vynachváliť.
Zobraziť galériu (5)
Rumun Viorel Dinu si nevie život v Británii vynachváliť.  (Zdroj: romaniatv.net)

Peňazí, ktoré dostáva, vraj nie je toľko, koľko by skutočne potreboval, no je vďačný aj za ne. "V Anglicku je oveľa lepší život. Tú sa nepozerajú na to, či ste čierny, alebo nie. Či ste cigáň alebo nie. Všetky dvere máte otvorené, je to oveľa jednoduchšie," dodáva Viorel, ktorý sa pred dvoma rokmi objavil na titulkoch britských novín po tom, čo ho zatkli za nespoločenské správanie na verejnosti. V minulosti ho už trestne stíhali za žobranie na ulici.

Podľa výkonného producenta dokumentárny film "Cigáni o dávkach a hrdosti" odkrýva kontroverzné postavy a zložité príbehy, ktoré diváci ešte nevideli. Tvrdí, že niektoré z odhalení by mohli ľudí prinútiť dvakrát sa zamyslieť nad životom Rómov v Anglicku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu