Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najčastejšie berú deti z rodín pre zanedbávanie, ich počet stúpa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V náhradnej starostlivosti končí najviac detí pre zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a pre celkové zanedbávanie rodičmi. Tieto údaje vyplývajú z výskumu Ohrozená rodina, ktorý skúmal pozadie vyňatia detí z ich vlastných rodín.

Na výskume spolupracovala spoločnosť Úsmev ako dar s Trnavskou univerzitou a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyhodnocovali všetky vyňatia počas prvého polroka 2013, čo spolu predstavuje 851 detí. Výsledky výskumu poskytla Slavka Liptáková zo Spoločnosti priateľov detí z detských domovov.

Z výskumu vyplynulo, že počet vyňatých detí v porovnaní s minulými rokmi výrazne narástol. Zatiaľ čo v roku 2006 to bolo 482 detí, v roku 2007 to bolo 493 detí a 553 detí v roku 2010, v tomto roku to bolo 851 detí, uvádza sa v tlačovej správe. Pribúdajú deti, ktoré z rodín vynímajú v desiatich až 15 rokoch.

Zaujímavý je podľa Úsmevu ako dar fakt, že až 40,70 percenta detí opúšťa rodiny a ich súrodenci v rodine zostávajú. Medzi najzávažnejšie zistenia výskumu patrí to, že 54,70 percenta detí má skutočnú šancu na návrat do biologickej rodiny, pokiaľ by sa s rodinou intenzívne pracovalo. Do rodín sa však vracia len 5,5 percenta detí.

Termín "vyňatie dieťaťa" v praxi označuje situáciu, keď dieťa na základe rozhodnutia súdu opúšťa svoju vlastnú rodinu a je umiestnené do náhradnej starostlivosti. "V súčasnosti, keď čelíme nelichotivej realite preplnenosti detských domovov, potrebujeme našu pozornosť a úsilie presmerovať do prevencie. To znamená pracovať s ohrozenými rodinami tak, aby sa o svoje deti dokázali adekvátne postarať a tie nemuseli do systému náhradnej starostlivosti vôbec vstupovať," vysvetľuje Úsmev ako dar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu