Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zabíja a je oveľa nákazlivejší: Objavili nový typ vírusu HIV!

HIV vírus
HIV vírus

RUSKO – V Novosibirsku ruskí vedci objavili nový typ HIV vírusu. Je oveľa nákazlivejší ako pôvodný. Predpokladá sa, že až polovica nakazených HIV na Sibíri má práve tento podtyp. Všetky podskupiny vírusu sa síce prenášajú rovnakým spôsobom, no niektoré druhy sa však prenášajú oveľa ľahšie ako tie ostatné.

Ruskí vedci zo Štátneho výskumného centra virológie a biotechnológie prvý raz objavili vírus v Novosibirsku v roku 2006. Podľa nich je novoobjavený podtyp vírusu 02_AG/A mimoriadne agresívny.

Podľa denníka Daily Mail, Natalya Gashnikova, vedúca výskumu retrovírusov tvrdí, že tento nový typ sa môže v populácii rozšíriť oveľa rýchlejšie ako doteraz jeho známa forma. Tieto tvrdenie dosvedčuje aj štatistika. V roku 2007 bolo v Novosibirsku 2tisíc ľudí HIV pozitívnych. V roku 2012 ich počet stúpol na neuveriteľných 15tisíc. Tento nebezpečný vírus zaznamenali aj v Čečensku, na juhu Ruska, v Kirgizsku a v Kazachstane.

Podľa odborníkov sa vírus HIV rozdeľuje do dvoch skupín, a teda HIV-1 a HIV-2.  Nákazlivejší typ je HIV-1. Novoobjavený podtyp 02_AG/A patrí práve do HIV-1. Všetky tieto vírusy sa prenášajú rovnakým spôsobom, a teda nechráneným pohlavným stykom s nakazeným alebo používaním nainfikovaných ihiel. Tieto agresívnejšie druhy sa však prenášajú oveľa ľahšie ako tie ostatné.  

HIV vírus spôsobuje ochorenie AIDS. V roku 2007 žilo na celom svete približne 33,2 milióna ľudí s touto chorobou a zabila asi 2,1 milióna ľudí, vrátane 330 000 detí.

Podľa wikipedie je AIDS charakteristický postupným oslabovaním imunitného systému, ktorého funkčnosť nakoniec poklesne natoľko, že sú mu nebezpečné aj také typy infekcií alebo zhubného bujnenia, ktoré sa u zdravého človeka vôbec nevyskytujú. K prenosu vírusov HIV nedochádza bežným fyzickým kontaktom s infikovanou osobou, nemôže ho prenášať ani hmyz (napríklad komáre).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu