Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Takto sa kradnú informácie z bezkontaktných kariet: Strašiak, alebo skutočná hrozba?

Kradnutie informácií z bezkontaktnej platobnej karty snímačom.
Kradnutie informácií z bezkontaktnej platobnej karty snímačom. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Snímač za pár eur, ktorý stačí priložiť ku vrecku nohavíc a dáta z platobnej karty má zlodej u seba. Takto vyzerá kradnutie údajov z bezkontaktných platobných kariet na videu. Banky tvrdia, že sa niet čoho obávať. Je to skutočne tak?

Bezkontaktné platobné karty sa dajú používať na platby do výšky 20€ a na Slovensku sa v posledných rokoch úspešne rozšírili. Bankám vyhovujú, pretože tie chcú ľudí primäť k bezhotovostnému plateniu. Pri platení v obchodoch zas nevyžadujú PIN ani podpis, čím zrýchľujú platenie. Podľa videa, ktoré zverejnilo združenie Iuridicum Remedium, však bezkonaktné karty majú zásadný bezpečnostný problém:

Na možnosť kradnutia dát z kariet upozornil aj magazín Trend. Ten upozorňuje, že údaje na karte nie sú nijako šifrované. Ak sa ich niekomu podarí získať, má ich ako na podnose, nemusí nič lúštiť. Prípadný zlodej by okrem mena užívateľa získal aj číslo karty a dátum jej expirácie, ktorý by mu v niektorých prípadoch mohol stačiť na vykonanie internetového nákupu.

Trend však cituje aj niekoľko hovorcov bánk, ktorí tvrdia, že ukradnutie dát takýmto spôsobom je oveľa ťažšie, ako sa zdá. "Je potrebné bezprostredné priblíženie sa čítačky k čipu karty na niekoľko centimetrov. Treba tiež povedať, že takéto neželané priblíženie sa s čítačkou nie je nepovšimnuteľné, a preto je aj málo pravdepodobné,“ tvrdí hovorkyňa Tatra Banky Marína Masárová. Podľa nej je väčšou hrozbou skimming, teda metóda, pri ktorej zlodeji namontujú na bankomat špeciálne zariadenie, ktoré odsníma vašu kartu. Pomocou získaných dát potom dokážu vyrobiť jej klon a použiť ho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu