Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Paradox v SDKÚ: Župana Pavla Freša môže dostať zákon z dielne jeho podriadenej!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákon z pera poslankyne SDKÚ Lucie ŽItňanskej sa môže jej rodnej strane vrátiť ako bumerang. Hrozí totiž, že prvou jeho obeťou bude bratislavský župan Pavol Frešo.

Reputáciu bratislavského župana a predsedu SDKÚ Pavla Freša pred nedávnom naštrbili informácie o tom, že niekoľko firiem prepojených na SDKÚ dostalo od bratislavskej župy zákazky na opravy. O podozreniach informovala televízia Markíza. Podľa nej župa vyhlásila na viacerých objektoch havarijný stav, čo jej umožňovalo objednať ich opravu bez verejného obstarávania. Zákazky sa zhodou okolností dostali ku firmám s prepojeniami na SDKÚ, alebo sponzorov strany.

Trestné oznámenie

Komunálny poslanec za Smer Martin Borguľa už avizoval, že spolu s inými poslancami vo veci podávajú trestné oznámenie. Ak sa začne trestné stíhanie, Frešo by sa mohol stať obeťou novely trestného zákona, ktorý presadila jeho kolegyňa Lucia Žitňanská, ešte ako ministerka spravodlivosti. Novela totiž zaviedla zodpovednosť verejných funkcionárov aj za trestné činy z nedbanlivosti.

"Trestné oznámenie momentálne spracúvame, podáme ho najneskôr na budúci pondelok," povedal Topkám poslanec Borguľa. "Kým iné kraje mali desať havarijných stavov za štyri roky, bratislavský ich mal 217. Čosi tu nesedí," komentoval dianie v župe. Tvrdí, že momentálne analyzuje najmä to, či sa Frešovi dá dokázať úmysel. Podľa toho sa rozhodne, či trestné oznámenie podá priamo na župana, alebo iba vo veci.

Frešo sa v Markíze bránil, že všetky zákazky župa zadávala v súlade so zákonom a vždy oslovila niekoľko firiem, kým vybrala jednu konkrétnu. Tvrdil aj to, že na župe prebehla kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá nenašla žiadne pochybenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu