Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Penta odmieta zaťahovanie do kauzy okolo SPP: Je to scestné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Investičná skupina Penta zásadne odmieta vyjadrenia, ktoré na jej adresu zazneli na pôde Národnej rady (NR) SR na utorkovej (17.9.) mimoriadnej schôdzi zo strany predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) alebo iných politických predstaviteľov. Konštatuje to v dnešnom stanovisku pre médiá.

 "Považujeme za scestné, že meno našej spoločnosti je uvádzané v súvislosti s aktuálnou politickou kauzou, ktorá sa týka zmeny majetkových pomerov v SPP. Deje sa tak napriek tomu, že Penta nemá s touto kauzou nič spoločné a ani sa nijak v SPP neangažuje. Na súčasnú kauzu SPP preto nemôže Penta reagovať inak, než slovami - nezaťahujte nás do kauzy druhej vlády Róberta Fica a konkurenčných finančných skupín," zdôraznil hovorca investičnej skupiny Martin Danko.

Namiesto riešenia skutočnej podstaty kauzy okolo reorganizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) sú podľa neho verejnosti podsúvané zástupné témy, ktoré s ňou nemajú žiadny súvis. Premiér Fico na obvinenia opozície z prepojenia jeho vlády na finančné skupiny pravici počas svojho prejavu v parlamente pripomenul ich vlastné obchody z minulosti. "Kto dostal Paroplynový cyklus v Bratislave? Dostala ho Penta. Kto má významný vplyv v hlinikárni v Žiari nad Hronom? Penta. Komu ste dali letisko v Košiciach? Pente. A mala dostať aj Bratislavu, čo sa nám podarilo zastaviť," vymenoval.

Penta vo svojom stanovisku reagovala, že majetkový podiel v Paroplynovom cykle získala na základe privatizačnej súťaže v roku 2004 predložením preukázateľne najvýhodnejších podmienok. Do žiarskej hlinikárne zase vstúpila v roku 2002, kedy bola spoločnosť zadlžená a hrozil jej konkurz, a následne ju ozdravila. V súvislosti s privatizačnou súťažou o bratislavské a košické letisko Penta vyčíslila, že konzorcium Two One, ktorého bola súčasťou, predložilo ponuku o 1,2 miliardy vtedajších slovenských korún vyššiu ako u druhého v poradí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu