Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nové informácie o tragédii v Lešti: Zosnulý Ľubomír (†40) vedel, že ho idú odrezať!

Vrtuľník Mi-17.
Vrtuľník Mi-17. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vrtuľník dostal poruchu, na pokyn pilota preto vojak odrezal lano, na ktorom v dvadsaťmetrovej výške visel jeho kamarát, zosnulý Ľubomír Igaz. Ten v tej chvíli vedel, že ho idú odrezať, aby sa vrtuľník nezrútil. Takto mala podľa najnovších informácií prebehnúť nedávna tragédia vo vojenskom priestore Lešť, pri ktorej zahynul príslušník vojenskej polície.

Vrtuľník mal v tej chvíli na palube 14 ľudí a hrozilo, že sa zrúti. Odrezaním lana s Ľubomírom Igazom tak pilot a vysadzovač zachránili ďalších štrnásť životov. Obetovali však svojho kamaráta a otca rodiny. Takto prebehla tragédia počas nácviku zlaňovania z vrtuľníka vo vojenskom priestore Lešť. Tvrdí to denník Pravda, ktorému to mal potvrdiť dôveryhodný zdroj, oboznámený s vyšetrovaním. Podľa neho z vrtuľníka najprv zlanili dvaja vojaci, úplne bez problémov. „Vrtuľníku náhle prestala fungovať elektronika a pilot prešiel na ručné riadenie. Keď zrazu odišla aj hydraulika, stroj začal nekontrolovateľne stúpať,“ tvrdí zdroj.

Videl, že ho idú odrezať

Pilot v tej chvíli údajne bojoval o kontrolu nad vrtuľníkom a vysadzovačovi prikázal, aby odrezal lano, na ktorom visel Ľubomír Igaz. Vysadzovač Igazovi s nožom v ruke ukázal, čo ide urobiť. Potom lano prerezal. Vrtuľník mal v tej chvíli výšku asi dvadsať metrov nad terénom, zhruba ôsme poschodie paneláka.

Príčiny poruchy vrtuľníka, ako aj správnosť rozhodnutia odrezať lano, má teraz preveriť vyšetrovanie vojenskej polície a Leteckého úradu SR.

Nemenovaný vojenský pilot Pravde potvrdil, že pri poruche môže vrtuľník nekontrolovane stúpať. Hoci jestvujú presné núdzové postupy, rozhodujúce slovo má v takej situácií veliteľ lietadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu