Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci v Afganistane: Do operácie ISAF odíde 94 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MARTIN – Slávnostným nástupom sa dnes v 11. mechanizovanom prápore v Martine rozlúčili s 94 vojakmi, ktorí odchádzajú plniť úlohy do vojenskej operácie ISAF v Afganistane.

Veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR Ondřej Novosad uviedol, že vojaci sú na plnenie úloh vynikajúco pripravení. „Odchádza 94-členný kontingent, predovšetkým do strážnej jednotky. Ale sú pripravení aj vojaci na jednotlivé stupne veliteľstiev v operácii ISAF. Pocit veliteľa, ktorý vysiela vojakov do operácie, je vždy troška zmiešaný. Je to pocit plný zodpovednosti. Pocit, kedy retrospektívne uvažuje, či je naša jednotka pripravená a či je odhodlaná. Či nálada v mužstve je taká, aká má byť a či všetko, čo malo byť urobené, urobené bolo,“ povedal Novosad.

Júlový útok na slovenských vojakov v Afganistane, pri ktorom zahynul čatár Daniel Kavuliak a dvaja vojaci boli ťažko zranení, vnímali podľa veliteľa Pozemných síl OS SR všetci veľmi citlivo. „Boli to naši kolegovia. Jeden dokonca prišiel o život. My sme s našimi jednotkami hovorili a sme profesionáli. Nech už to znie akokoľvek, je to súčasťou našej práce. Nejdeme umierať, ideme plniť poslanie v mene Slovenskej republiky a v mene pokroku demokratických krajín. K tomu nás viaže naša prísaha a záväzky Slovenskej republiky,“ dodal Novosad.

Veliteľ strážnej roty Martin Ondrečko doplnil, že tragická udalosť sa stala počas prípravy martinských vojakov na operáciu ISAF. „Čo sa týka prípravy vojakov, určite ich situácia zasiahla, pretože išlo o ich kolegu, príslušníka nášho útvaru. Ale bolo citeľne vidieť, že ich to zomklo a upevnilo vzťahy kolektívu. Tak, aby sa mohli v operácii spoľahnúť jeden na druhého,“ skonštatoval Ondrečko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu