Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO totálnej spúšte v Kábule: Poznáme detaily útoku, pri ktorom zomreli Slováci (†34 a †39)!

Automobil, v ktorom našli smrť naši dvaja vojaci a Američan Zobraziť galériu (9)
Automobil, v ktorom našli smrť naši dvaja vojaci a Američan (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Spojenecké sily pod vedením USA v Afganistane informovali, že pri útoku samovražedného atentátnika s autom naloženým výbušninami na ich konvoj vo východnej časti Kábulu zahynuli traja vojaci. Pri bombovom útoku na konvoj v Afganistane prišli dnes o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR a jeden americký vojak. Vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. O tejto tragickej udalosti už boli informovaní pozostalí. Ostatní príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane sú v poriadku. Slovenská strana prevezie telá zosnulých vojakov domov na Slovensko.

Podľa našich informácií bol konvoj zložený z 3 alebo 4 vozidiel, ktoré putovali z jednej základne na inú základňu vzdialenú asi 4 kilometre. 13:13 miestneho času (9:43 nášho času) pri Kábule konvoj prechádzal v obývanej oblasti okolo zaparkovaného auta, ktoré vybuchlo v momente, keď sa k nemu dostalo prvé vozidlo z konvoja. Nálož bola odpálená pravdepodobne diaľkovo. V prvom vozidle sedel Slovák s Američanom, ktorí boli na mieste mŕtvi. Druhý Slovák bol s ťažkými zraneniami prevezený do nemocnice, kde následne zomrel.

V Kábule pôsobí jednotka zložená zo 7 slovenských vojakov, ktorí pôsobili na mieste iba od novembra. Boli súčasťou špeciálneho zboru, ktorý mal na starosti prípravu príchodu ďalších našich vojakov, ktorí majú priletieť na základňu v Kábule v januári.

 

K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. "Mučenícky samovražedný útok sa odohral v 9. okrsku Kábulu a terčom boli invazívne sily," cituje agentúra AFP hovorcu Talibanu Zabíhulláha Mudžáhida. V jeho stanovisku sa pritom hovorí až o 12 obetiach, ktorými sú údajne "12 Američania". Militanti však bilancie podobných útokov často preháňajú. Podľa informácií TASR išlo o 34- a 39-ročného vojaka.

Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule, pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií explodovalo civilné vozidlo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj.

Samovražedný útok Talibanu: Pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"O tejto tragickej udalosti už boli pozostalí informovaní. Aj touto cestou chceme poprosiť médiá o pochopenie, aby rešpektovali súkromie dotknutých rodín. Ostatní príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane sú v poriadku. Intenzívne pracujeme na prevoze tiel zosnulých vojakov domov na Slovensko," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Samovražedný útok Talibanu: Pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra AP citovala hovorcu kábulskej polície, ktorý predtým povedal, že k útoku došlo približne kilometer od základne NATO Camp Phoenix a bolo pri ňom zranených osem civilistov, z toho jedna žena. Všetci boli v okamihu výbuchu v mikrobuse, ktorý práve išiel okolo.

Predseda vlády Robert Fico ako aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnešný útok na vojenský konvoj medzinárodných síl ISAF v Afganistane ostro odsudzujú. "Predseda vlády SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť rodinným príslušníkom a pozostalým obetí útoku, ktorý sa odohral dnes v Afganistane," sprostredkovala vyjadrenia premiéra jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

"V prvom rade chcem vyjadriť hlbokú sústrasť pozostalým. Slovensko prinieslo obeť v podobe dvoch ľudských životov a takáto strata vždy bolí," sústrasť vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Samovražedný útok Talibanu: Pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ten takisto ostro odsudzuje každý útok proti slovenským vojakom a spojeneckým silám v Afganistane. Ten dnešný je podľa jeho slov namierený proti nášmu úsiliu pomôcť Afgancom pri zaisťovaní bezpečnosti a stability ich vlastnej krajiny aj bez pomoci Aliancie.

"Nemáme záujem byť v Afganistane ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné. Na druhej strane chceme po sebe zanechať stabilnú vládu," uviedol minister. Lajčák zároveň potvrdil, že Slovensko sa týmto zbabelým aktom nenechá zastrašiť a slovenskí vojaci budú pôsobiť v misii ISAF až do jej konca, ktorý je naplánovaný na záver roka 2014.

VIDEO totálnej spúšte v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Prezident SR Ivan Gašparovič so zármutkom prijal správu o úmrtí dvoch slovenských vojakov v Afganistane, ktorí zahynuli pri útoku na vojenský konvoj v Kábule. "Je to smutná správa pre Slovensko, ktorá nás zasiahla v období sviatkov mieru a pokoja. Vyjadrujem svoju hlbokú sústrasť rodinám a blízkym zosnulých vojakov," uviedla hlava štátu.  Prezident opätovne ocenil pôsobenie slovenských vojakov v operáciách medzinárodného krízového manažmentu a zvlášť prácu príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich v operácii ISAF v Afganistane. 

VIDEO totálnej spúšte v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO totálnej spúšte v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V tomto roku nejde o prvý útok na slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane. Príslušník afganskej armády Lambar Chán 9. júla tohto roku spustil zo strážnej veže streľbu z guľometu na skupinu slovenských vojakov v Kandaháre. Pri incidente, ku ktorému došlo počas cvičenia, zahynul príslušník strážnej jednotky čatár Daniel Kavuliak. Ďalší dvaja vojaci utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Dvoch ťažko zranených vojakov previezli americké ozbrojené sily do vojenskej nemocnice pri Landstuhle v Nemecku.

Samovražedný útok Talibanu: Pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

 

Samovražedný útok Talibanu: Pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu