Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia na Lešti potvrdená: Zvolenský vojak (†40) zahynul pri zlaňovaní z vrtuľníka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počas vojenského cvičenia v priestore Lešť dnes došlo k tragédií. Pri zlaňovaní z vrtuľníka zahynul príslušník ozbrojených síl, vojenský policajt z útvaru Zvolen. Jeden Ďalší vojak mal utrpieť ľahšie zranenie. Incident sa stal okolo 11:40.

Ministerstvo obrany udalosť potvrdilo, no odmietlo uviesť detaily, keďže vyšetrovanie tragédie ešte iba prebieha. Podľa nášho zdroja z vojenského prostredia zahynul počas vojenského cvičenia štyridsať ročný vojenský policajt z vojenského útvaru Zvolen. 

Nešťastnou náhodou podľahol zraneniam po páde z približne 20 metrov. Malo sa tak stať pri zlaňovaní z vrtuľníka. Ako prvý zlaňoval vysadzovač, ktorý lano kontroluje. Ten úspešne zlanil. Po ňom nasledoval ďalší vojak, ktorý tiež na zem dostal bez problémov. Tretí v poradí bol 40 ročný vojenský policajt, ktorý už také šťastie nemal. Asi vo výške 20 metrov sa lano pretrhlo a on sa zrútil na zem. Zraneniam mal na mieste nešťastia podľahnuť. Podľa zverejnených informácií mal zranenia utrpieť aj iný vojak, ktorý si pri zlaňovaní popálil ruky o lano. Hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga na Facebooku informoval, že kvôli tragédií sa Ozbrojené sily rozhodli zrušiť sobotňajší oslavný Deň s Ozbrojenými silami v Bratislave.

"Áno, mimoriadna udalosť sa nám stala, ale zatiaľ nemôžeme poskytnúť ďalšie informácie," povedal Topkám Branislav Benka, zástupca riaditeľa Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku. Benku kvôli nehode stiahli z rehabilitácie v Ružomberku.

 

Prehľad najznámejších nešťastí v Ozbrojených silách SR:

      3. júna 2000 - Vojenský pilot lietadla L-39 Albatros zahynul pri exhibícii pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, keď sa zrútil so svojím strojom neďaleko letiska Sliač na strednom Slovensku.

      6. novembra 2002 - Dve lietadlá MiG-29 sa zrazili a následne zrútili pri obci Spišské Tomášovce na východnom Slovensku. Príčinou havárie, ktorá si vyžiadala život jedného z pilotov, bolo ľudské zlyhanie pri organizácii výcviku a riadenia letovej prevádzky.

      24. decembra 2002 - V obci Novy Travnik v republike Bosna a Hercegovina havaroval vrtuľník Mi-17 patriaci misii SFOR. Pri nešťastí utrpeli zranenia traja príslušníci slovenskej armády, z toho dvaja ťažké.

      9. októbra 2003 - Neďaleko obce Pušovce pri Prešove sa zrútil vojenský vrtuľník Mi-17. Na palube zahynuli všetci štyria členovia posádky.

      8. júna 2004 - Traja slovenskí vojaci spolu s dvoma Poliakmi a jedným Lotyšom zahynuli v Iraku, keď vybuchla munícia prevážaná poľským vojenským automobilom. V ten istý deň zomrel na Cypre slovenský vojak z mierovej mise UNFICYP na následky zranenia po tom, čo ho pri vystupovaní z helikoptéry zachytila zadná vrtuľa.

      10. mája 2005 - Traja členovia posádky zomreli pri havárii vojenského vrtuľníku Mi-24D z leteckej základne v Prešove, ktorý sa zrútil neďaleko letiska pri obci Ražňany na východe Slovenska.

      19. januára 2006 - Slovenské vojenské lietadlo An-24, v ktorom sa vracali slovenskí vojaci z polročnej misie KFOR v Kosove, večer havarovalo pri maďarských hraniciach so Slovenskom. Nehoda si vyžiadala životy 42 ľudí, prežil len nadporučík Martin Farkaš.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu