Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci budú radiť afganskému práporu rýchlej reakcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Taktickým cvičením na Kolíňanskom vrchu vyvrcholila príprava poradenského tímu, ktorý bude od januára pomáhať afganským vojakom s operáciami v Afganistane. Slovenský poradenský tím MSF KDK AT (Mobile Strike Force Kandak Advisory Team) bude od januára 2014 poskytovať poradenstvo Manévrovému práporu rýchlej reakcie Afganskej národnej armády.

„Tím bude v súlade s mandátom Národnej rady Slovenskej republiky plniť úlohy podpory, mentoringu a poradenstva so schopnosťou nasadenia na celom území Afganistanu,“ povedal náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Peter Vojtek. Podľa jeho slov bude tím radiť svojim partnerom s velením a riadením, a v prípade potreby bude poskytovať podporu aj v operačnom plánovaní taktických nasadení pri rôznych druhoch operácií (ofenzívne a defenzívne, bezpečnostné a stabilizačné operácie). Jednotka bude na základni aj v teréne v neustálom kontakte s afganským práporom.

V predchádzajúcom období sa kľúčový personál tímu pripravoval vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) v Martine. „Časť príslušníkov tímu navyše absolvovala aj rekognoskáciu (obhliadku terénu - pozn. SITA) v mieste budúceho pôsobenia v Afganistane,“ povedal veliteľ nitrianskeho 12. mechanizovaného práporu Štefan Acsai, ktorý bude veliť aj poradenskému tímu v Afganistane. Počas prípravy využili skúsenosti slovenských vojakov, ktorí boli nasadení v operačných výcvikových a styčných tímoch a vojenských poradenských tímoch v afganskej provincii Uruzgan od decembra 2008 do júla 2013.

Podplukovník Acsai patrí medzi skúsených veteránov. Dvakrát absolvoval misiu v Kosove a do Afganistanu mieri už po tretíkrát. Naposledy bol v roku 2011 veliteľom 16. slovenského kontingentu. „Väčšina príslušníkov môjho tímu je z nitrianskeho práporu, ale doplnili ich aj niektorí špecialisti, ktorými náš útvar nedisponuje,“ poznamenal Acsai. Jedna časť jednotky odíde do Afganistanu v novembri a druhá v decembri. Až dve tretiny jednotky majú skúsenosti zo zahraničných misií a operácií, jedna tretina už bola nasadená v ISAF.

„Vieme, že práca poradcov si vyžaduje rozsiahle odborné vedomosti a najmä špecifický prístup k príslušníkom Afganskej národnej armády, preto sme sa v príprave sústredili práve na tieto oblasti,“ dodal Acsai.

Poradenský tím bude pomáhať afganskému práporu nielen pri plánovaní, ale aj pri uskutočňovaní operácií v nebezpečnom teréne. To si vyžaduje kvalitnú prípravu a znalosti v oblasti ich kultúry, náboženstva a miestnych zvyklostí. Aby bol výcvik čo najreálnejší, bolo treba na Kolíňanskom vrchu vytvoriť skupiny afganských obyvateľov, príslušníkov afganskej armády, tlmočníkov, ale aj opozičné sily.

„Pri výcviku sa jednotka zamerala aj na kontakt s lokálnymi autoritami a pravidlá komunikácie v afganských komunitách,“ povedal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga, ktorý v Afganistane pôsobil ako zástupca veliteľa kontingentu pred dvoma rokmi. Podľa neho pri komunikácii s Afgancami sú veľmi dôležité aj gestá, spôsob sedenia počas návštevy, konzumácie jedla, ale predovšetkým témy konverzácie.

„Pri budovaní dôvery u domácich obyvateľov je každý detail veľmi citlivý a má vplyv na rozvoj ďalších vzťahov a spolupráce,“ vysvetlil Vanga. Všetky činnosti je podľa hovorcu nutné naplánovať aj z bezpečnostného hľadiska. „Pôsobenie na základni, presuny konvojov mimo základní, ako aj činnosť v priestore, si vyžaduje najvyššiu úroveň vycvičenosti a schopnosť čeliť všetkým hrozbám, ktoré sú v Afganistane dennou realitou,“ dodal Vanga.

Až do odchodu do Afganistanu budú vojaci pokračovať v udržiavacom výcviku. „V príprave sme dôraz kládli najmä na psychickú prípravu ľudí, pretože ich čakajú rozdielne podmienky z hľadiska mentality, kultúrnych a náboženských zvyklostí. Musia vedieť tieto zvláštnosti pochopiť a tolerovať,“ uviedol zástupca veliteľa topoľčianskej 1. mechanizovanej brigády Zoltán Iboš. Jeho hodnotiaci tím sledoval prípravu vojakov, ktorí pôjdu do misie. Slovenský poradenský tím od budúceho roka nadviaže na prácu americkej jednotky, ktorá afganskému práporu poskytovala poradenstvo doteraz. Podľa mandátu by mala slovenská jednotka pôsobiť v Afganistane až do ukončenia operácie ISAF na konci roka 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu