Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Petržalke nastúpi do základných škôl 630 prvákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako štyri tisíc detí nastúpi v pondelok 2. septembra do základných škôl v bratislavskej Petržalke. Do 32 tried v petržalských základných školách nastúpi aj takmer 630 prvákov. Dnes o tom informovala Katarína Macenková z tlačového odboru petržalského miestneho úradu.

Petržalská samospráva očakáva, že do 11 základných škôl nastúpi 4 190 žiakov, tí budú navštevovať spolu 217 tried. Z celkového počtu by sa malo 124 žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vzdelávať v 13 špeciálnych triedach. 19 materských škôl otvorí spolu 104 tried, do ktorých bude chodiť 2 397 detí. Pre 36 detí s diagnózou autizmu, s ľahkým mentálnym postihom alebo s poruchami výživy otvoria štyri špeciálne triedy.

Ako informovala Macenková, spolu s otvorením školského roka otvoria aj detskú pobočku Miestnej knižnice Petržalka. Tá bude v priestoroch Základnej školy na Dudovej ulici. Pobočku knižnice sa podarilo presťahovať z pivničných priestorov na Ambroseho ulici. Bude to druhá pobočka miestnej knižnice nachádzajúca sa v priestoroch základnej školy.

„Budeme tak bližšie k deťom, mládeži, ich rodičom aj pedagógom. To nám umožní poskytovať kvalitnejšie služby a rozvíjať spoluprácu miestnej knižnice a základných a materských škôl v oblasti výchovy a vzdelávania,“ povedala riaditeľka petržalskej miestnej knižnice Katarína Bergerová. V novovytvorenom priestore bude nainštalovaná aj jedna zo štyroch počítačových a projekčných zostáv, ktorá bola zakúpená pre detské pobočky vďaka podpore grantového systému Ministerstva kultúry SR.

Petržalská samospráva počas prázdnin investovala aj do rekonštrukcie striech, vstupov, schodísk, osvetlenia a hygienických zariadení na základných a materských školách. „Celkové náklady na nevyhnutné opravy v školských zariadeniach sú viac ako pol milióna eur. Zahasíme však len to, čo nás najviac páli. Vďaka takzvanej solidarite s menšími mestskými časťami prišli Petržalčania aj tento rok o viac ako 600 tisíc eur. Navyše nás štát tlačí stále do ďalšieho a ďalšieho šetrenia, čo už samospráva považuje za likvidačné,“ konštatoval petržalský starosta Vladimír Bajan.

Ako informovala Macenková, v roku 2009 si samospráva vzala úver vo výške 5 miliónov eur, ktorý použila na výmenu okien a zateplenie striech, aby sa ušetrili náklady na bežnú prevádzku školských zariadení v správe mestskej časti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu