Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katolícka cirkev oslávi vo štvrtok mariánsky sviatok Nanebovzatie Panny Márie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Veriaci katolíckej cirkvi oslávia 15. augusta Nanebovzatie Panny Márie - jeden z mnohých mariánskych sviatkov počas roka. Budú mu v tento deň venované sväté omše a už v predvečer sviatku (14.8.) sa v katolíckych kostoloch vo večerných hodinách koná slávnosť vigílie Nanebovzatia Panny Márie.

Na viacerých miestach na Slovensku i v zahraničí sa pri príležitosti tohto sviatku konajú mariánske púte, procesie a slávnosti. Zachováva sa i prastarý zvyk požehnávania kvetín a bylín.

Prikázaný sviatok Nanebovzatia Panny Márie ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687-701). V Jeruzaleme sa tento deň vyvinul od 5. storočia ako sviatok Zosnutia Matky Božej. Tak ho aj dnes svätia gréckokatolícki a pravoslávni veriaci.

V roku 1950 vyhlásil pápež Pius XII. učenie, že Panna Mária bola telom i dušou vzatá do nebeskej slávy, ako článok viery.

Katolíci na Slovensku oddávna vyjadrujú Matke Božej veľkú úctu. Aj pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie sa budú na mnohých miestach konať mariánske púte a slávnosti. Ich súčasťou sú sväté omše, modlitby ruženca, procesie, krížové cesty, vystúpenia hudobných skupín. Uskutoční sa, napríklad, tradičná púť v Nitre na Kalvárii v dňoch 15.-18. augusta, v rámci ktorej budú aj sv. omše v maďarskom jazyku. V nedeľu 18. augusta o 08.00 h tam bude maďarskú sv. omšu slúžiť emeritný biskup Dominik Tóth a hlavným celebrantom slávnostnej omše o 10.00 h bude nitriansky biskup Viliam Judák.

V Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Smolníckej hute bude v nedeľu 18. augusta o 10.30 h slávnostnú sv. omšu celebrovať policajný dekan Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR Marcel Gábor. Tento kostol bol v roku 2008 vyhlásený za pútnické miesto v Rožňavskej diecéze.

Ďalšia púť sa uskutoční v Kláštore pod Znievom (15.-18. augusta), zúčastní sa na nej banskobystrický biskup Marián Chovanec, ďalej to budú púte k Nanebovzatej Panne Márii v Oščadnici, v Trstíne-Hájičku a na iných miestach.

V Prešovskej gréckokatolíckej archieparchii oslávia veriaci sviatok Zosnutia Presvätej Bohorodičky v sobotu a v nedeľu (17.-18. augusta) v Ľutine. Archijerejskú sv. liturgiu tam budú sláviť prešovský arcibiskup Ján Babjak a bratislavský eparcha Peter Rusnák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu