Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smutné pozadie požiaru pri Betliari: Horí les, kde vysádzali mladé stromčeky!

Lesný požiar v ťažko prístupnom teréne nad Betliarom a Gemerskou Polomou. Zobraziť galériu (8)
Lesný požiar v ťažko prístupnom teréne nad Betliarom a Gemerskou Polomou. (Zdroj: SITA)

BETLIAR – Hasiči aj dnes pokračujú v boji s rozsiahlym lesným požiarom pri obci Betliar (okr. Rožňava), ktorý vznikol v utorok popoludní (6. augusta). Na likvidácii ohňa sa podieľajú desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, ktorí zasahovali po celú noc. Hasiť pomáha vrtuľník ministerstva vnútra, ako aj dve vojenské helikoptéry.

"V súčasnej dobe na mieste zasahuje zhruba 50 hasičov vrátane dobrovoľných hasičov a približne 15 kusov zásahovej techniky," uviedol dnes popoludní hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura. Do likvidácia ohňa nasadili aj vojenskú cisternu z Rožňavy. Lokalizácia požiaru je podľa hovorcu problematická vzhľadom na nepriaznivé podmienky vrátane vetra, ktorý oheň rozširuje.
     
Ministerstvo obrany SR informovalo, že ozbrojené sily dnes poskytli na základe požiadavky hasičov dva vrtuľníky Mi-17 s bambi vakmi, ktoré sa na hasení podieľali aj v utorok do 20.00 h. Na pomoc vyslali vojaci aj vojenskú Tatru 148 s cisternou z Práporu radiačnej chemickej a biologickej ochrany v Rožňave, ktorá je schopná vyviezť vodu v zle dostupnom teréne na hrebeň vrchu. "Ozbrojené sily SR sú pripravené v prípade požiadavky poskytnúť aj ďalšiu vojenskú techniku s obsluhou," uviedol komunikačný odbor rezortu obrany.
      
Pri výkone hasebných práce nebol nikto zranený. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa a bude predmetom vyšetrovania po likvidácii požiaru. Odhady rozsahu plochy zasiahnutej ohňom sa líšia, hasiči uvádzajú zhruba osem hektárov. Podľa riaditeľa odštepného závodu Rožňava Lesov SR Štefana Zubriczkého to mohlo byť dnes na poludnie až okolo 15 hektárov. "Škody budú podľa mňa vysoké, ale je predčasné ich vyčíslovať. Momentálne vidím celé požiarovisko, a nemožno konštatovať, že by sa darilo uhasiť ten požar, takže postupuje ďalej," uviedol dnes pred 12.00 h.
      
Oheň sa rozhorel v utorok pred 14.00 h v oblasti lokality Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Na likvidáciu požiaru privolali profesionálnych hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej či Popradu, ako aj dobrovoľných hasičov z okolia. Z dôvodu náročnosti terénu bola nasadená aj letecká technika. V súvislosti s náročnosťou hasebných prác aktivovali riadiaci štáb, ktorý na mieste riadi logistiku, nasadenie síl a prostriedkov a rozhoduje o hasebnej taktike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu