Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO zo skazy v Betliari: Letecké zábery na hektáre lesa v plameňoch!

Smutný pohľad na lesy nad Betliarom Zobraziť galériu (7)
Smutný pohľad na lesy nad Betliarom (Zdroj: Tomáš Kika/HaZZ)

BETLIAR - Doslova spustošenú krajinu pripomína oblasť lesa nad Betliarom, ktorú v utorok zasiahol ničivý požiar a devastuje ju dodnes. Hasiči s vypätím všetkých síl bojujú s plameňmi už štvrtý deň a zdá sa, že ho pomaly dostávajú pod kontrolu, avšak škody, aké stihol napáchať sú neopísateľné. Po vzhliadnutí záberov zo zasahujúceho vrtuľníka zrejme nejednému lesníkovi vyhŕknu slzy.

Oheň rozhorel v utorok pred 14:00 vo Volovských vrchoch a rýchlo sa rozšíril na blízke oblasti. Do boja s plameňmi sa zapojili desiatky hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej i Popradu, ako aj dobrovoľníci z okolia. Zasahovali celú noc a asi o 22:00 sa im požiar podarilo lokalizovať. V stredu ho však silný vietor opäť rozhorel.

Profesionáli i dobrovoľníci tak pokračovali v hasení a plamene nakoniec dostali opäť pod kontrolu vo štvrtok ráno. "Neprebieha plamenné horenie, požiar je v tlejúcej fáze. Hasiči predpokladajú, že ak sa nezmenia poveternostné podmienky, požiar sa podarí uhasiť v najbližšej dobe," uviedla vo štvrtok predpoludním hovorkyňa prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Do záchranných prác bol tiež zapojený vrtuľník ministerstva vnútra aj stroje ministerstva obrany s bambi vakmi. Na likvidácii požiaru dnes pokračuje 60 hasičov, ktorým pomáhajú aj lesníci. Ohňom zasiahnutú plochu dovedna vypočítali na 27,5 hektára, pričom väčšinou horelo kalamitné drevo a mladina.

VIDEO Pohľad zhora: Ničivá sila požiaru nad Betliarom

Požiar Betliar

Hasiči však ešte stále nemajú vyhraté. Keďže ide o požiar koreňového systému, úplná likvidácia ohnísk je v ťažkom teréne veľmi zložitá. Vietor môže oheň ľahko rozfúkať. Situácii by veľmi pomohol výdatný dážď.

Rozsiahlym požiarom sa už zaoberá aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Oheň mal založiť neznámy vinník, ktorý si zrejme neuvedomoval, aké ničivé následky si jeho nedbanlivé konanie vyžiada. "Nezistený páchateľ v utorok (6.8.2013) okolo 12.30 hod. v uvedenej lokalite spôsobil, čo aj z nedbanlivosti, rozsiahly požiar v lesných porastoch, pričom vplyvom pretrvávajúceho suchého počasia došlo k rýchlemu šíreniu požiaru v lesných porastoch," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Požiar si našťastie medzi hasičmi ani civilmi žiadne zranenia nevyžiadal, škody, aké napáchal, sú však neopísateľné. Doposiaľ boli vyčíslené na 76 500 eur, no je viac ako pravdepodobné, že táto suma ešte porastie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu