Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Cestujúci nadávajú: Dopravný podnik nedokáže smraďochov vyhnať z autobusov!

BRATISLAVA - Revízori bratislavského dopravného podniku vraj ignorujú bezdomovcov vo vozidlách, kontrolujú iba ostatných pasažierov. S takouto sťažnosťou sa na nás obrátil čitateľ, ktorý bol svedkom revízie cestovných lístkov v autobuse č. 75.

"Dobrý deň, kontrola cestovných lístkov." Pri tejto vete sa zdvihne adrenalín nejednému čiernemu pasažierovi. Podľa toho, čo nám napísal náš čitateľ, ktorý si neželal byť menovaný, však v Bratislave poniektorí čierni pasažieri majú od revízorov pokoj. Čitateľ spomína prípad v autobuse 75, do ktorého nastúpili revízori. V strede autobusu sedel človek, ktorý bol zrejme bezdomovec. Nepríjemne zapáchal a zrejme bol aj opitý. "Pán revízor skontroloval iba slušných občanov, bezdomovca nechal ísť načierno," píše náš čitateľ. Podľa neho revízor vzápätí pokutoval staršieho cestujúceho, ktorý mal prepadnutú električenku, no o bezdomovca ani nezakopol. Je teda pravda, že revízori ignorujú bezdomovcov, pretože od nich sa peňazí nedočkajú? A prečo ich nevyhodia z autobusu, keď cestujú načierno a obťažujú okolie?

Na bezdomovcov iba políciu

Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková popiera, že by revízori mali inštrukciu ignorovať bezdomovcov. Dodáva však, že revízor nemá právo vykázať cestujúceho z dopravného prostriedku. "Revízor nemá právo nikoho vylúčiť z vozidla. Pri výkone kontroly môže zavolať policajnú hliadku. Rovnako vodič môže cestujúceho vyzvať, aby opustil vozidlo, ale nemôže ho k tomu fyzicky donútiť. V takých prípadoch sa opäť volá polícia," informovala Topky Staneková.

Hoci prepravný poriadok dáva dopravnému podniku právo vylúčiť z prepravy človeka, ktorý je napríklad opitý, alebo vzbudzuje verejné pohoršenie, v praxi to môže vykonať iba polícia. Podľa Stanekovej sa síce cestujúci môžu sťažovať vodičovi, jeho prácou je však predovšetkým vedenie vozidla. "Možno kontaktovať dopravný dispečing, alebo políciu. Takisto vodič po oznámení kontaktuje dispečing, ktorý spolupracuje s políciou," dodala Staneková.

Vaše tipy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu