Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako sa tam dostalo? V jazere Čierna voda je potopené lietadlo!

Vetroň L-13 Blaník, potopený v jazere Čierna Voda. Zobraziť galériu (9)
Vetroň L-13 Blaník, potopený v jazere Čierna Voda. (Zdroj: Ivan Gonzo Sabo)

BRATISLAVA/ČIERNA VODA - V jazere rekreačného areálu Čierna voda v Galantskom okrese sa už niekoľko dní nachádza potopené športové lietadlo. Nedošlo tu ku nijakej nehode, to len potápači získali odpísaný vetroň, z ktorého si šesť metrov pod hladinou urobili dobre viditeľný orientačný bod. Pre rekreantov to zas je možnosť zahrať sa na hľadača pokladov.

Vetroň typu L-13 Blaník, vo výraznom červeno-bielom nátere, už niekoľko dní odpočíva šesť metrov pod hladinou Čiernej vody. Potápačom ho odpredal bratislavský aeroklub, ktorý sa po zániku letiska Vajnory usadil na športovom letisku v Bolerázi. Lietadlo, ktoré skončilo pod hladinou, bolo letu neschopné, pretože sa poškodilo pri havárií v Partizánskom. Piloti vtedy nehodu prežili bez ujmy, no lietadlo čakalo na svoj ďalší osud v hangári. 

Vetroň L-13 Blaník OM-3818,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Ivan Gonzo Sabo)

Potápači z Čiernej vody ho nakoniec od aeroklubu kúpili za cenu šrotu a rozhodli sa ponoriť ho pod hladinu, kde im má slúžiť ako orientačný bod. "Na tomto vetroni som sa naučila lietať, nebolo mi všetko jedno, keď som ho videla ako končí pod hladinou," hovorí športová pilotka Jana.

Vetroň L-13 Blaník OM-3818,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Ivan Gonzo Sabo)

L-13 Blaník je vetroň československej výroby, ktorý vznikol už v päťdesiatych rokoch a odvtedy sa stal najpočetnejšie vyrábaným vetroňom na svete. Po tragickej nehode jedného Blaníka v Rakúsku v roku 2010 má však väčšina týchto vetroňov zákaz lietať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu