Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slováci, chystajte si ventilátory aj dáždniky: Túto "pohromu" si na nás pripravilo počasie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slnko páli a bude páliť. Aspoň tak vyzerá predpoveď Slovenského hydrometeorologického ústavu na nadchádzajúci týždeň a hneď v pondelok sa podľa nej máme pripraviť, že ortuť teplomera vystúpi až na 40 stupňov. V ďalších dňoch síce horúčavy mierne ustúpia, ale k žiadnemu výraznému pádu teplôt nedôjde.

V pondelok má byť jasno až polojasno a extrémne teplo. Večer sa na západe treba pripraviť na pribúdanie oblačnosti a ojedinele sa vyskytnú prehánky a búrky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 35 až 40, na krajnom severe miestami okolo 33 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h), v južnej polovici západného Slovenska 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na juhu stredného Slovenska len slabý premenlivý. Večer sa na západe južný vietor začne meniť na západný a zosilnie.

SHMÚ pre vysoké teploty vydal výstrahu tretieho stupňa, tá platí v pondelok od 12:00 do 20:00 pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec. SHMÚ o tom informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke. SHMÚ upozorňuje, že takéto vysoké teploty môžu ohroziť ľudské zdravie a spôsobiť požiare.

Na väčšine územia Slovenska bude v pondelok platiť výstraha 2. stupňa pre vysoké teploty. V Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji sa môžu teploty vyšplhať na 35 až 39 stupňov Celzia.

V utorok cez naše územie postúpi od západu smerom na východ studený front, za ktorým k nám prenikne chladnejší vzduch. Bude prevažne veľká oblačnosť a miestami aj zaprší. V noci nás môžu potrápiť intenzívne búrky aj s krúpami. Popoludní sa však už má oblačnosť postupne zmenšovať a dôjde aj k ustávaniu zrážok. Nočná teplota klesne na 22 až 17, na Orave, Liptove a Spiši okolo 15 stupňov. Denná teplota dosiahne 21 až 26, v južnej polovici územia 26 až 31 stupňov.

V stredu cez deň predpovedá SHMÚ prevažne polooblačné počasie a ojedinele sa najmä v horských oblastiach môžu vyskytnúť prehánky. Nočná teplota zostúpi na 18 až 13, v horských dolinách a kotlinách okolo 11 stupňov. Denná teplota sa vyšplhá na 27 až 32, na severe 22 až 27 stupňov.

Vo štvrtok má byť jasno až polooblačno, popoludní treba v horských oblastiach očakávať prehánky a búrky. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 17 až 11, denná 28 až 33, na severe okolo 26 stupňov.

V piatok k nám od juhozápadu začne prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie jasné až polooblačné počasie, kedy nočná teplota klesne na 18 až 12 a denná vystúpi na 27 až 32, na juhozápade miestami okolo 34 stupňov.

A čo víkend? Sobota má byť jasná a polojasná a od juhozápadu k nám bude prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, takže môžeme očakávať iba ďalší nárast horúčav. Ortuť teplomera v noci má ukazovať 20 až 14, cez deň stúpne na 29 až 34, na juhozápade okolo 36 stupňov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu