Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Do Bratislavy príde diskutovať o rómskom holokauste 30 mladých Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Skupina 30 mladých Rómov z troch krajín bude od dnešného dňa do 3. augusta v Bratislave diskutovať o rómskou holokauste. Cieľom stretnutia je aj ich vzájomná výmena skúseností v oblasti participácie rómskej mládeže na regionálnej, národnej a európskej úrovni.

Mladí Rómovia zo Slovenska, Česka a Maďarska sa spojili, aby vytvorili skupinu Terne Roma, ktorá sa bude každý rok stretávať v Bratislave. Tento rok sa účastníci medzinárodnej mládežníckej výmeny budú venovať téme rómskeho holokaustu. Aj termín ich stretnutia je symbolický, pretože 2. august je dňom, keď si celý svet pripomína obete rómskeho holokaustu.

Rómovia vo veku od 17 do 28 rokov sa cez neformálne vzdelávanie dozvedia viac informácií o tejto téme. Ich deväťdňový pobyt v Bratislave obohatia aj hostia, s ktorými budú diskutovať o rôznych témach.

"Medzi osobnosťami, ktoré sme pozvali na stretnutie Terne Roma je profesor Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea Židovskej kultúry, známa blogerka a spisovateľka Janette Mazíniová, rómsky splnomocnenec Peter Pollák, Kristína Ácsová z International Visegrad Fund a husľová virtuózka, novodobá Cinka Panna Barbora Botošová," povedala Ivana Cibuľová PR manažérka Roma Production.

Stretnutie rómskej mládeže Terne Roma je súčasťou šiesteho ročníka svetového rómskeho festivalu "International Gypsy Fest," ktorý sa uskutoční od 31. júla do 3. augusta v Bratislave. Nad podujatím prevzal záštitu predseda vlády SR Robert Fico, poslanec NR SR a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a primátor hlavného mesta SR Milan Ftáčnik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu