Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V nemocniciach je nadbytočných asi 6500 lôžok

V nemocniciach je podľa analýzy nadbytočných asi 6500 lôžok
V nemocniciach je podľa analýzy nadbytočných asi 6500 lôžok

BRATISLAVA - V slovenských nemocniciach je podľa zistení ministerstva zdravotníctva nadbytočných asi 6500 lôžok z celkového počtu viac ako 37.000. Novinárov dnes oboznámil s očakávanými výsledkami analýzy minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Koľko finančných prostriedkov by zdravotníctvo po zrušení údajne zbytočných lôžok ušetrilo, zatiaľ minister nepovedal.

Analýzu sa ministerstvo rozhodlo vypracovať po tom, ako ministerstvo financií podmienilo ďalší nárast zdrojov v zdravotníctve šetrením v rezorte. V budúcom roku by totiž štát mal počas prvých štyroch mesiacov platiť za svojich poistencov, napríklad študentov a dôchodcov, vyššie odvody. V rezorte by tak mali pribudnúť asi dve miliardy korún. Či však bude štát platiť vyššie odvody aj vo zvyšných mesiacoch budúceho roka, sa rozhodne vláda Roberta Fica až na základe toho, ako dokáže Valentovič šetriť.

Konečný počet zrušených lôžok ešte ovplyvnia rokovania so samosprávami, ktoré v súčasnosti spravujú väčšinu slovenských nemocníc. Aj preto je podľa Valentoviča predčasné hovoriť, kde lôžka zaniknú, a koľko sa tým ušetrí.

Slovenské zdravotníctvo hospodári v súčasnosti s približne 100 miliardami korún. Z nich asi 80 percent tvoria zdroje zdravotných poisťovní, zvyšnú pätinu hradia pacienti z vlastného vrecka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu