Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V nemocniciach by sa malo zrušiť vyše 6000 lôžok

BRATISLAVA - V nemocniciach by sa malo zrušiť vyše šesťtisíc lôžok, nijaká nemocnica však nezanikne.

Napísal to dnes istý slovenský denník. Odvoláva na závery komisie na ministerstve zdravotníctva, ktorá vypracovala analýzu siete nemocníc. Analýzu muselo ministerstvo urobiť, pretože to požadovala vláda, ktorá šetrením v rezorte podmienila ďalší prísun peňazí do zdravotníctva.

Najviac - 1900 lôžok by podľa komisie mali zrušiť nemocnice v Prešovskom kraji. Z toho prebytočných 880 lôžok má byť na pľúcnych oddeleniach v tatranských liečebniach. Naopak, najmenej by sa mali zmeny počtu postelí dotknúť Bratislavského kraja, kde by malo zaniknúť zhruba 80 lôžok. Dnes je na Slovensku 37.000 lôžok.

Niektoré zrušené oddelenia sa môžu zmeniť na iný typ, napríklad na sociálne lôžka, uviedol ďalej denník. Analýza totiž ukázala, že v nemocniciach je dosť pacientov nie zo zdravotných, ale skôr zo sociálnych dôvodov.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič chce podľa Pravdy zmeny v nemocničnej sieti spraviť v priebehu dvoch, troch mesiacov. Už na budúci týždeň chystá stretnutie s vyššími územnými celkami, ktoré oboznámi s výsledkami. Ak hotovú koncepciu odobrí minister, poisťovne by ju chceli do praxe uviesť už od apríla.

Minister podľa denníka však nemôže počítať s tým, že na zrušení lôžok ušetrí a získa tak viac peňazí. Zdravotné poisťovne sa totiž vraj zaviazali, že peniaze zo zrušených lôžok alebo oddelení ostanú v nemocniciach.

Komisia určila počet nadbytočných lôžok podľa ich vyťaženosti, dĺžky pobytu na jednotlivých oddeleniach a na základe presunov pacientov medzi jednotlivými regiónmi.

Vláda Roberta Fica zvýšila na prvé štyri mesiace budúceho roka odvody za poistencov štátu, napríklad študentov a dôchodcov, zo štyroch na päť percent. Do zdravotníctva to prinesie asi dve miliardy korún navyše. Zvyšných osem mesiacov roka ponechá vláda zvýšené odvody len v prípade, ak minister zdravotníctva dokáže v rezorte šetriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu