Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Jednu z najfrekventovanejších košických ulíc cez víkend uzavrú kvôli vode

Jednu z najfrekventovanejších košických ulíc, cez víkend uzavrú kvôli „vode“ Zobraziť galériu (6)
Jednu z najfrekventovanejších košických ulíc, cez víkend uzavrú kvôli „vode“ (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Vrátiť vodu späť do mesta. To je hlavná myšlienka unikátneho víkendového podujatia v Košiciach, ktoré sa bude v sobotu konať na jednej z najrušnejších ulíc v meste – štvorprúdovky - Štefániková ulica. Tá sa stane centrom multižánrového umeleckého projektu, ktoré má v návštevníkoch vyvolať ilúziu vody a rôznych činností spájajúcich sa s týmto živlom.

Práve Štefániková ulica je totiž situovaná v bývalom starom koryte Hornáda a organizátori i touto formou chcú pripomenúť, že tade kedysi tiekla rieka. „A bolo by fajn, keby v budúcnosti tade opäť tiekla voda. K tejto možnosti sa budú môcť vyjadriť i všetci návštevníci v našej ankete,“ povedala projektová manažérka Zuzana Pacáková. Akoby to bolo, keby v týchto miestach skutočne tiekla voda, sa dozvieme prostredníctvom rôznorodých víkendových podujatí. Až do nedeľnej 16:00 hodiny sa na ňu „presťahujú“ nielen niektoré známe košické podniky z okolia Hlavnej ulice, ale vyrastú tam aj pódia, oddychová, športová a diskusná zóna, stánky so suvenírmi či umeleckými predmetmi.

V sobotu 22. júna od 16:00 celý priestor vrátane vodnej plochy, ktorá siaha od hotelu Yasmin po reštauráciu Rokoko, ožije prostredníctvom vizuálnych, svetelných a zvukových inštalácií, divadelných a tanečných predstavení, hudobných vystúpení a rôznych umeleckých intervencií slovenských i zahraničných umelcov. Most, spájajúci Štefánikovu ulicu s Mestským parkom sa premení na Karlov most a ponúkne, podobne ako v Prahe, príležitosť ukázať svoje umenie pouličným umelcom, hudobníkom, spevákom, výtvarníkom, karikaturistom i šperkárom.

Na projekte participuje približne sto umelcov, športovcov, aktivistov, ale aj odborníkov z rôznych oblastí, prevádzkovateľov známych košických podnikov i dobrovoľníkov.

 „Je dôležité, aby ľudia s nami vydržali až do noci, pretože večerný program začíname až s príchodom tmy, teda po 22:00 hodine a budeme v ňom pokračovať až do druhej hodiny rannej. Práve vtedy ponúkneme v ´betónovej´ zóne mnoho zaujímavého, napríklad plávajúce kŕdle rýb, svetelnú vodnú hladinu, mapping o histórii Mlynského náhonu i jeho rozsvietenie svetelnou inštaláciou. Upozorniť chcem najmä na ľudskú vlnu o 22:55, ktorou všetci spoločne ´pohneme´ prostredníctvom stiahnutého modrého pozadia v mobiloch,“ pripomenula Z. Pacáková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu