Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Hranicu s Ukrajinou pomôže strážiť Ericsson

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Zmluvu na fyzické a technické zabezpečenie východnej hranice dnes podpísal minister vnútra Robert Kaliňák s prezidentom spoločnosti Ericsson Slovakia Mariánom Bezákom.

Ako novinárov po podpise minister informoval, po splnení zmluvných podmienok bude slovensko-ukrajinská hranica štandardnou hranicou schengenského typu. Tým, že sa zmluva v hodnote takmer miliardy korún stihla podpísať ešte v tomto roku, Slovensko nepríde o tieto peniaze, ktoré dostalo na zabezpečenie hranice zo Schengenského prechodného fondu. Spoločnosť Ericsson Slovakia podľa zmluvy zabezpečí na hraniciach niekoľko typov senzorov od kamerového systému cez pohybové senzory až po termovíziu. Celý systém bude riadený z novovybudovaného centra, ktoré bude sídliť v Sobranciach. Okrem technických vymožeností budú hranicu strážiť aj stovky policajtov. Spoločnosť Ericsson Slovakia začne nový systém inštalovať už v stredu, vyhlásil jej prezident a dodal, že do júna 2007, kedy má na Slovensko prísť hodnotiaca skupina z Európskej únie, by mal byť systém funkčný.

Zmluvu minister podpisoval strieborným perom, ktoré dostal z ministerstva vnútra Rakúska. "To by mohlo zabezpečiť, aby kritika Rakúska bola menšia," povedal Kaliňák a dodal, že Slovensko urobí všetko preto, aby bolo v júni pripravené na vstup do Schengenu. Do tohto termínu podľa Kaliňáka určite nestihneme jazykovo pripraviť policajtov a niektoré stavebné práce na hraničných priechodoch, ako ani úpravu bratislavského letiska, ale tieto procesy sa dajú naštartovať tak, aby do konca roka boli hotové, dodal minister. Tiež informoval, že hraničnú a cudzineckú políciu čaká reorganizácia, aby spĺňala schengenské štandardy. Minister tiež potvrdil informácie, že sa rokuje o otvorení ďalšieho cestného hraničného priechodu s Ukrajinou. Dodal však, že určite sa tak nestane do júna 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu