Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nešťastia v školských telocvičniach: Pred smrťou Mišky (†7) ťažký úraz Adriána (11)!

Adrián si pri úraze zlomil lebku
Adrián si pri úraze zlomil lebku (Zdroj: TV MARKÍZA)

TRENČÍN - Sú naše deti v bezpečí? Pýtajú sa rodičia školákov, ktorých zdravie a životy každodenne zverujú do rúk profesionálnych pedagógov. Táto otázka čoraz viac rezonuje po medializácii prípadov, pri ktorých sa deti vážne zranili počas riadneho vyučovania na pôde školy. Minulý týždeň to bol smrteľný úraz prváčky Mišky (†7) zo Zborova, v utorok zas na súde ožil prípad Adriána (11) z Podolia, ktorý sa rovnako ako Miška vážne zranil počas hodiny telocviku.

Na Krajskom súde v Trenčíne sa v utorok konalo pojednávanie s telocvikárom z Podolia, ktorý podľa obžaloby nesie vinu za ťažký úraz školáka Adriána. Rudolf Kucmen zanedbal bezpečnosť a počas jeho hodiny si chlapec vážne zranil hlavu pri skoku do výšky. "Utrpel pomliaždenie mozgového tkaniva v spánkovej oblasti vľavo, krvácanie pod tvrdú mozgovú plenu, zlomeninu spánkovo-temennej kosti vpravo, zlomeninu stropu a bočnej steny pravej očnice," povedal pre Topky hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus.

Zo zranení sa liečil vyše mesiaca a teraz už je podľa rodičov našťastie úplne v poriadku. Učiteľ dostal za ťažkú ujmu na zdraví podmienku. "Odvolací súd obžalovanému uložil trest vo výmere jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka," dodal Tarabus s tým, že rozsudok je právoplatný. Rodičia sú z verdiktom spokojní. "Ja osobne to hodnotím ako spravodlivé," povedala pre Tv Markíza Adriánova matka. Telocvikár Rudolf Kucmen už na základnej škole v Podolí nepracuje, po Adriánovom úraze ho prepustili.

Prípad z Podolia veľmi pripomína podobný zo základnej školy v obci Chmeľová, kde sa minulý týždeň tiež počas telesnej výchovy ťažko zranila prváčka Miška. Dievčatko sa pri naháňaní so spolužiakmi malo udrieť o kovovú žrď na volejbalovú sieť a sťažovalo sa na nevoľnosť. Keď sa jej stav zhoršil, previezli ju do nemocnice, kde po necelých siedmych hodinách od úrazu zomrela.Tak, ako v prípade Adriána, ani Miške učitelia nezavolali ihneď sanitku, ale kontaktovali najskôr rodičov. Zo smrti dievčatka zo Zborova však doposiaľ nikoho neobvinili, no rodičia sú presvedčení o tom, že pochybili nielen učitelia, ale aj lekári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu