Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodina prváčky Mišky zúri: Mohla ešte žiť, pochybili lekári aj učitelia!

K tragédii došlo v tejto škole
K tragédii došlo v tejto škole (Zdroj: Topky, saris.eu.sk)

ZBOROV - Dalo sa tragédii predísť? Rodičom Dičkovicom zo Zborova, ktorí sa v utorok naposledy rozlúčili s jedinou dcérou Miškou (†7), jej náhla smrť nedáva spávať. Sú presvedčení, že škola i lekári, ktorí bojovali o život dievčatka, podcenili jej stav a neurobili dosť pre to, aby ju zachránili.

10:10 Miška sa udrela do kovovej žrde v telocvični

Miška sa v pondelok počas hodiny telocviku udrela do kovovej žrde na volejbalovú sieť, ktorá bola podľa jej strýka prinízko a počas toho, ako sa deti naháňali, tam nemala čo robiť. Dievčatku po chvíli prišlo zle a učitelia preto zavolali rodičom, aby dcéru vzali k lekárovi. Po školáčku do Chmeľovej prišiel nakoniec strýko Marek Dičko, pretože jej mama je vo vysokom štádiu tehotenstva a každú chvíľu mala rodiť. Rozhorčoval sa nad tým, prečo učitelia nemohli Miške rovno zavolať záchranku.

10:54 Obvodná lekárka volá do Zborova záchranku

Dievčatko musel do auta odniesť na rukách, pretože bolo slabé. "Mala niečo udreté a bola bledá," spomína si strýko. Keď Mišku priviezol k detskému lekárovi, ten ihneď zistil, že niečo nie je v poriadku. Zavolal jej sanitku a školáčku odviezli do Bardejovskej nemocnice.

11:28 Dievčatko priviezli do bardejovskej nemocnice.

Prístup lekárov v Bardejove strýka šokoval. Keďže dievčatko malo v minulosti problém s pečeňou, poslali ho po zdravotnú dokumentáciu späť do Zborova. "Urobili jej ultrazvuk a lekárka zistila, že krváca z pečene. Okamžite jej mali robiť CT vyšetrenie. Prečo čakali na zdravotnú dokumentáciu, po ktorú ma poslali k obvodnému lekárovi a až potom jej urobili cétečko?“  pýta sa Marek Dičko.

Podľa riaditeľa bardejovskej Nemocnice svätého Jakuba Mariána Petka bolo dievčatko prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde mu robili vyšetrenia vrátane odberov krvi, ultrazvuku a CT-čka. Fakt, že strýka poslali pre dokumenty do Zborova, vraj na ich priebeh nemal žiaden vplyv. "Príbuzní nám tvrdili, že dieťa sa v minulosti liečilo na pečeň. Pri takom stave, v akom bolo, sme jedného z nich požiadali, aby nám doniesol jeho zdravotnú dokumentáciu. Ale to nemalo vplyv na vyšetrenia," cituje Petka denník Plus Jeden deň.

14:44 Bardejovská nemocnica požiadala o prevoz vrtuľníkom

Mišku po vyšetreniach pripravili na prevoz do košickej nemocnice. Na palube vrtuľníka sa však jej stav skomplikoval. "Vo vrtuľníku sa jej zdravotný stav zhoršil, bolo potrebné zahájiť oživovacie postupy, v ktorých lekár počas letu pokračoval. Pacientku odovzdali za kontinuálnej resuscitácie v Univerzitnej nemocnici Košice," povedala hovorkyňa ATE Zuzana Turočeková.

15:42 Dievčatko odovzdali košickým lekárom

Boj o život pokračoval v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

16:50 Miška zomrela

Necelých sedem hodín po nešťastnom úraze Miška naposledy vydýchla. Prípad prebrala polícia. "Za doposiaľ nezistených okolností a príčin došlo dňa 20.5.2013 v čase o 16.50 hod. v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach k smrti 7 ročného dievčatka," povedala prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová a dodala, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Bližšie informácie polícia k prípadu neposkytuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu