Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pozor na úrazy: Ročne si vyžiadajú životy desiatok detí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: c-p-p.co.uk)

BRATISLAVA - Najčastejšou príčinou úmrtia u detí a dospievajúcich vo veku 0 až 19 rokov na Slovensku sú úrazy. V roku 2009 následkami zranení umrelo 121 detí a dospievajúcich. "Keby sa na Slovensku podarilo znížiť počet úmrtí na zranenia na úroveň Holandska, jednej z najbezpečnejších krajín v Európe, odhaduje sa, že by sa mohlo zachrániť 50 až 60 percent týchto životov," konštatuje sa v analýze stavu úrazovosti z dielne ministerstva zdravotníctva.

SR dostala v hodnotení 31 krajín európskeho regiónu ohodnotenie priemerný. "Slovensko dosiahlo v riešení problémov s bezpečnosťou detí a mladistvých na bicykloch a motocykloch značné úspechy, no pre bezpečnosť detí v motorových vozidlách a chodcov by sa dalo urobiť podstatne viac. Navyše aj opatrenia na riešenie prípadov zranenia v domácom prostredí, ako utopenie, pády, popáleniny a obareniny, otrava a udusenie/zaškrtenie, sú tiež nedostatočné," píše sa v materiáli.

Svetová správa o úrazoch detí z roku 2008 uvádza, že zranenia a násilie sú hlavným zabijakom detí po celom svete. Viac ako 100 detí každú hodinu každý deň v každom roku zomrie v dôsledku neúmyselných úrazov úplne zbytočne. Medzi najčastejšie príčiny úmrtia detí v dôsledku neúmyselných úrazov na Slovensku patria dopravné nehody, utopenie, pády, otravy a popálenie.

Na Slovensku sa ročne stanú stovky tisíc úrazov, na ktorých liečbu vynakladajú zdravotné poisťovne desiatky miliónov eur. Úrazy sú však bežnejšie u dospelých ako u detí. Skúsenosti bratislavských detských lekárov ukazujú, že najčastejšie privádzajú deti do nemocnice úrazy hlavy.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) radí úrazy medzi chronické neprenosné ochorenie, tzv. civilizačné choroby. V dôsledku úrazov zomiera vo svete desať až 15 percent ľudí, pričom v prípade detí sú úrazy na prvom mieste. V súvislosti s úrazmi sa spomína rozvoj automobilového priemyslu, v dôsledku ktorého sa zaznamenal enormný nárast počtu dopravných nehôd a úrazov smrteľných alebo s trvalými následkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu