Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V minulom roku absolvovalo rozličné stupne vzdelania a kurzy 766 väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer 400 väzňov - odsúdených aj obvinených absolvovalo v slovenských ústavoch v minulom roku rozličné stupne vzdelania a ďalších 366 väzňov absolvovalo kurzy negramotných, rekvalifikačné kurzy a kurzy na rozšírenie kvalifikácie.

V spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v rámci vzdelávania venoval osobitnú pozornosť zabezpečovaniu podmienok na plnenie povinnej školskej dochádzky mladistvých obvinených a odsúdených. Pozornosť sa venovala v súlade s príslušnou legislatívou aj rozvoju spolupráce ústavov zboru s príslušnými orgánmi štátnej správy, orgánmi územnej samosprávy, školami a školskými zariadeniami a organizáciami tretieho sektora pri vytváraní podmienok na zabezpečovanie vzdelávania obvinených a odsúdených, najmä v oblasti ich prípravy s cieľom uplatnenia sa na trhu práce.

Ústavy na výkon väzby v roku 2012 zabezpečili povinnú školskú dochádzku pre 36 mladistvých obvinených. V rámci vzdelávania odsúdených v priebehu minulého roka absolvovalo kurz negramotných 51 odsúdených. Povinnú školskú dochádzku ukončilo 21 mladistvých odsúdených, z toho dvaja mladiství odsúdení ukončili povinnú školskú dochádzku v základnej škole, ďalších 13 mladistvých v škole pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a šiesti mladiství v gymnáziu a strednej odbornej škole. Vzdelávanie bolo realizované v detašovaných triedach v ústave na výkon trestu. Vyplýva to zo štatistickej ročenky ZVJS za minulý rok.

Individuálne vzdelávanie za účelom získania nižšieho stredného vzdelania absolvovalo 15 odsúdených. Rekvalifikačné kurzy absolvovalo 48 odsúdených. Do kurzu na zvýšenie alebo rozšírenie kvalifikácie bolo zaradených 30 odsúdených mužov. Do rôznych vzdelávacích kurzov bolo zaradených priebežne 366 odsúdených.

Štúdium na strednej odbornej škole alebo odbornom učilišti za účelom získania nižšieho stredného odborného vzdelania formou detašovanej triedy v ústavoch absolvovalo 27 mladistvých odsúdených a 26 odsúdených mužov. Štúdium na gymnáziu za účelom získania úplného stredného všeobecného vzdelania formou detašovanej triedy zriadených v ústavoch absolvovalo zase 45 odsúdených. Ďalšie desiatky väzňov absolvovali štúdium na strednej odbornej škole za účelom získania úplného stredného odborného vzdelania a štúdium na strednej odbornej škole za účelom získania vyššieho odborného vzdelania formou detašovanej triedy.

Najrozsiahlejšia spolupráca ústavov ZVJS s mimovládnymi organizáciami bola orientovaná na oblasť vzdelávania a osvety odsúdených, efektívnej komunikácie a získavania pracovných zručností, ktoré môžu odsúdení využiť pri uplatňovaní sa na trhu práce (príkladom Konzultačné a informačné centrum EDUKOS, Dolný Kubín a OZ Právna klinika Trnavskej univerzity v Trnave, Právnická fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach).

Zbor tiež koordinoval, ako sa uvádza mimo iného v ročenke vytváranie vhodných priestorových a materiálnych podmienok na vykonávanie vzdelávacích, osvetových, záujmových a športových aktivít obvinených a odsúdených v ústavoch zboru. V súčinnosti so zdravotníckymi zariadeniami ústavov zboru sa pre obvinených a odsúdených organizovali osvetové aktivity zamerané na zdravotnú osvetu, prevenciu a ochranu zdravia pred rôznymi nákazlivými a civilizačnými chorobami, ako aj na prevenciu vzniku závislostí.

Ku koncu marca tohto roku sa v 17-tich slovenských Ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a Ústavoch na výkon väzby nachádzalo dovedna 10.253 väzňov. Z nich bolo 1341 obvinených a 8912 odsúdených.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu