Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kresťania dnes slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Katolíci, evanjelici a ďalšie kresťanské cirkvi na Slovensku i vo svete dnes slávia sviatok Zoslania Ducha Svätého, nazývaného u nás aj Turíce alebo grécky Pentekoste.

Veriaci si počas bohoslužieb pripomínajú udalosť, keď na päťdesiaty deň po Kristovom zmŕtvychvstaní Duch Svätý zostúpil v podobe ohnivých jazykov na apoštolov zhromaždených v Jeruzaleme. Duch Svätý bol v tento deň zjavený, daný ako tretia božská osoba Najsvätejšej Trojice.

Známych je sedem darov Ducha Svätého - Dar múdrosti, Dar rozumu, Dar rady, Dar sily, Dar poznania, Dar nábožnosti a Dar bázne Božej.

Následne po Zoslaní Ducha Svätého apoštol Peter predniesol kázeň, na základe ktorej sa dalo pokrstiť asi 3000 ľudí. Preto je dnešná Svätodušná nedeľa aj pamätným dňom založenia prvého kresťanského cirkevného zboru v Jeruzaleme.

Sväté písmo chápe Ducha Svätého ako tvorivú silu všetkého života. Podľa učenia cirkvi je Duch Svätý poslaný do sveta ako Oživovateľ, aby neustále oživoval osobu, slovo a dielo Ježiša Krista. Dary Ducha Svätého sú oporou mravného života kresťana.

Svätodušné sviatky sú po Vianociach a Veľkej noci tretie výročné kresťanské sviatky. Veľký význam má dnešný sviatok aj pre veriacich gréckokatolíkov. Zdôrazňujú a pripomínajú si skutočnosť, že v deň Svätej Päťdesiatnice Svätý Duch pomazal apoštolov a urobil z nich ohlasovateľov Kristovho evanjelia. V deň Zoslania Svätého Ducha sa rodí a začína pôsobiť Kristova cirkev.

 V pondelok po sviatku Päťdesiatnice gréckokatolícka cirkev vyjadruje osobitnú úctu Svätému Duchu ako tretej Božskej osobe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu