Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Motoristi aj chodci, pozor: Toto prinesie novela zákona o cestnej premávke!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákon o cestnej premávke sa pravdepodobne dočká ďalšej novelizácie. Motoristov bude určite zaujímať, aké zmeny si pre nich ministerstvo vnútra prichystalo. Niektoré pravidlá sa zmiernia, iné naopak v snahe zvýšiť bezpečnosť sprísnia.

Spomínaná novela je zverejnená na Portáli právnych predpisov ministerstva spravodlivosti a ak ju schváli parlament a podpíše prezident, väčšina zmien nadobudne účinnosť 7. novembra 2013. Tie zvyšné vstúpia do platnosti 1. januára 2014. Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších zmien:

S "vodičákom" skupiny B aj na skútroch

Táto časť novely umožní vodičom s vodičským preukazom skupiny B, ktorým uplynula dvojročná skúšobná lehota, legálne jazdiť na motocykloch skupiny A1, čiže s objemom do 125 cm3, výkonom do 11 kW a automatickou prevodovkou. Patria sem predovšetkým skútre, ktoré sú uspornejšie a ekologickejšie ako automobily. Masovejšie používanie skútrov by mohlo viesť k zmierneniu zápch v slovenských mestách.

Zmiernenie pravidiel pre odoberanie vodičákov

V súčasnosti platí, že vodič príde o svoj preukaz v prípade, ak spôsobil tri dopravné nehody v priebehu piatich rokov, bez ohľadu na ich rozsah. Toto pravidlo sa podľa novelizácie bude vzťahovať len na tie nehody, pri ktorých došlo k ublíženiu na zdraví alebo k smrti.

Chodci sa budú musieť chrániť aj v obci

Chodci budú musieť už čoskoro na sebe nosiť viditeľné reflexné prvky, keď pôjdu po krajnici alebo okraji vozovky, aj v obci. Zámerom ministerstva je zvýšiť ich bezpečnosť. Ak nebudú rešpektovať tento predpis, hrozí im, že ich zrazí auto a taktiež pokuta do výšky 60 eur.

Prihlasovanie nových áut

Nové autá sa podľa novely budú dať prihlasovať elektronicky a bude to môcť za vás urobiť aj predajca, pokiaľ mu poskytnete zaručený elektronický podpis. Technický preukaz a tabuľku s evidenčným číslom potom prevezme vopred dohodnutá osoba. Elektronicky sa budú môcť dať vykonať aj niektoré zmeny v "techničáku", ako napríklad zmena vašej adresy alebo farby vozidla.

Udeľovanie evidenčných čísel na želanie

Ak budete požadovať ľahko zapamätateľné evidenčné číslo, polícia vám ho bude môcť vydať za poplatok vo výške 80 eur. Pôjde o EČV  v tvare AA-BBBAA, kde A je písmeno a B číslo za podmienky, že bude ešte dostupné. Kedysi sa takéto "ešpézetky" vydávali za úplatok.

Na trojkolkách už len triezvy

Zákaz jedenia, pitia a fajčenia na motorke, resp. trojkolke sa doteraz vzťahoval len na vodičov. Už o niekoľko mesiacov však bude platiť aj pre spolujazdcov. 

Polícia v EÚ bude vedieť o vašich priestupkoch

Ak náhodou spáchate dopravný priestupok za hranicami Slovenska, už sa nebudete môcť len tak vyhnúť pokute. Slovenská Policajná databáza bude totiž prístupná ostatným európskym krajinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu