Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragický pád vrtuľníka pri Trnave: Čo sa dialo v posledných minútach?

Pri tragédii neďaleko trnavského letiska vyhasol život skúseného pilota Zobraziť galériu (5)
Pri tragédii neďaleko trnavského letiska vyhasol život skúseného pilota (Zdroj: hazz, virnik.sk)

TRNAVA - Necelé dva mesiace od nešťastia, kedy pri páde vrtuľníka neďaleko Serede zahynul syn pilota Jána Daniša, Trnavou otriasa ďalšia tragédia. V nedeľu krátko pred 11:00 prišiel pri havárii vrtuľníka Dynali H2S o život skúsený letecký inštruktor Milan Ďurica (†56) z Hlohovca, ktorého žiak Albert Arpád (53) zrejme nezvládol finálny manéver a s vrtuľníkom sa zrútil do poľa. Presné príčiny obrovskej tragédie zatiaľ ostávajú záhadou, objavilo sa však už niekoľko špekulácií a verzií, ktoré do smutného prípadu vnášajú čoraz viac svetla.

Pre dlhoročného skúseného inštruktora Milana Ďuricu bol nedeľňajší výcvik len jeden z mnohých a nič nenasvedčovalo tomu, že by mohol skončiť tragicky. V osudný deň do ultraľahkého vrtuľníka Dynali H2S sadol so žiakom a zároveň kamarátom Albertom Arpádom z Hlohovca, ktorý mal pred sebou už len poslednú fázu.

Nebohý Milan Ďurica v strede
Zobraziť galériu (5)
Nebohý Milan Ďurica v strede  (Zdroj: HaZZ,virnik.sk)

Len pár minút po vzlietnutí sa však dostali do problémov a neďaleko trnavského letiska sa zrútili do poľa. Ako informovala Tv JOJ vo svojej hlavnej spravodajskej relácii, k tragédii došlo zrejme pri tzv. autorotácii, ktorej absolvovanie je podmienkou kurzu. Ide o simuláciu núdzového pristávania s vysadeným motorom.

K tejto verzii sa prikláňa aj jeden zo žiakov skúseného Ďuricu, známy automobilový pretekár Dick Kvetňanský. Inštruktora z Hlohovca videl naposledy pred niekoľkými dňami, kedy mu spomínal, že s Arpádom v nedeľu plánuje cvičiť práve spomínanú autorotáciu. Z posledných slov, ktoré Kvetňanskému adresoval, doslova mrazí. "Teším sa, že si medzi nami, málokto dokáže prežiť pád vrtuľníka a je mi ľúto, že tieto jeho slová sa práve v jeho prípade naplnili," zúfa pretekár.

Kvetňanský totiž pred necelými dvoma mesiacmi podobnú tragédiu, aká postihla Ďuricu, prežil neďaleko Serede, keď sa s vrtuľníkom, ktorý pilotoval jeho známy Ján Daniš, zrútili do Váhu. Okrem neho sa vo vyhliadkovom stroji viezol aj Danišov syn Janko, ktorý nešťastný pád neprežil. Kvetňanský, Daniš a bývala Miss University Miriam Šinglerová skončili so zraneniami v nemocnici.

Tragický pád vrtuľníka pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HaZZ,virnik.sk)

Nedeľňajšiu tragédiu videl na vlastné oči miestny traktorista, ktorý práve prechádzal cez pole. Zazrel, ako dvojmiestny vrtuľník s Ďuricom a Arpádom letí veľmi nízko a po prudkej otočke padá k zemi. Inštruktor ostal vo vraku zakliesnený, jeho žiak mal viac šťastia, no utrpel ťažké zranenia. "Po príjazde na miesto udalosti bolo prieskumom zistené, že sa jedná o pád dvojmiestneho ultraľahkého vrtuľníka s 1 ťažko zranenou osobou a 1 zakliesnenou osobou (exitus)," potvrdil Martin Fulajtar z Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave.

Ďurica bol na mieste mŕtvy, Arpáda previezli do bratislavskej nemocnice, kde sa musel podrobiť operácii. "Muž má stredne ťažké zranenia, pri nehode si zlomil časť panvy, stehennú kosť a zápästie. Má viacpočetné ľahšie poranenia, je pri vedomí a stabilizovaný," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Maťašovská.

Prípad už prešetruje aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Príčiny a ďalšie okolnosti tragického pádu sú v štádiu vyšetrovania.

Tragický pád vrtuľníka pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HaZZ,virnik.sk)

Tragický pád vrtuľníka pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HaZZ,virnik.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu