Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Od požiaru Krásnej Hôrky uplynuli dva roky, výročie si pripomenul aj Kotleba

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: mik)

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Práve dnes sú tomu už 2 roky, čo požiar zničil jeden z našich najkrajších slovenských hradov – Krásnu Hôrku. Oheň vznikol od ohorkov cigariet, ktoré si pod kopcom v malej jaskyni zapálili rómski chlapci a postupne sa šíril po suchej tráve až k hradu. Smutné výročie si v nedeľu pripomenuli domáci a prišiel aj predseda Banskobystrického kraja Marián Kotleba.

Ten sa stretol s asi 50 priaznivcami a potom zapálil sviečky ako spomienku na tragédiu. „Je smutné, že ani po dvoch rokoch nebol nikto potrestaný a hrad stále vyzerá žalostne. Hoci sa hovorí o podpore cestovného ruchu, nič sa pre to nerobí,“ povedal Kotleba. Stretnutie sa zaobišlo bez incidentov, i keď miestni Rómovia mali obavy. Banskobystrický župan si ešte pozrel svoje pozemky, ktoré kúpil v rómskej osade a odišiel domov.

Od požiaru Krásnej Hôrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mik)

Ničivý požiar, ktorý spustošil celú strechu na hrade, vypukol 10. marca 2012, symbolicky v deň volieb. „Vládu si volíme maximálne na 4 roky, ale hrad nám tu stojí už niekoľko storočí. Takže je to určite väčšia a závažnejšia udalosť,“ už vtedy sa nechali počuť obyvatelia z Krásnohorského podhradia. Ihneď začali verejné zbierky na záchranu hradu. Škody na hrade boli odhadované na 8 miliónov eur.

Ani po 2 rokoch nie je ešte rekonštrukcia ukončená a tak je hrad stále pre verejnosť uzavretý. Turisticky atraktívny hrad bol magnetom návštevníkov a profitovali z neho i mnohí drobní podnikatelia v podhradí. Majitelia penziónov a obchodov sú z terajšej situácie zúfalí a želajú si, aby hrad bol obnovený čo najskôr. Podľa našich informácií ho neotvoria ani tento rok.

Od požiaru Krásnej Hôrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mik)

Hrad len v roku 2011 prešiel rekonštrukciou a návštevníci sa mohli kochať novou Gotickou sieňou. Požiar úplne sieň aj strechu zničil. Za obeť mu padlo asi 5 percent exponátov, väčšinou replík, ale i originálne staré zbrane. Väčšina exponátov, najmä nábytok, je po požiari bezpečne uložených v depozite Slovenského technického múzea v Košiciach. Podľa odborníkov sú nepoškodené, alebo len veľmi málo.

Obnova Krásnej Hôrky stála už vyše 1,17 milióna, niektoré pamiatky sa však nahradiť nedajú

Viac ako 1,17 milióna eur stála do začiatku marca rekonštrukcia požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka nad obcou Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava. Hrad, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a je v správe Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar ľahol popolom počas posledných parlamentných volieb 10. marca 2012.

Dva roky od ničivého požiaru sa náklady na celkovú obnovu hradu nedajú presne vyčísliť. Dôvodom je náročnosť nielen stavebnej, ale aj pamiatkovej obnovy a reštaurovanie zbierkových predmetov poškodených požiarom. Ako ďalej informovala hovorkyňa SNM Silvia Turnerová, "v čase požiaru bolo v národnej kultúrnej pamiatke hrad Krásna Hôrka umiestnených 4 229 zbierkových predmetov vrátane predmetov v depozitároch. Pri požiari bolo poškodených a zničených 352 zbierkových predmetov, úplne zničené boli aj tri zvony zo zvonice kaplnky". Niektoré sa nepodarí nikdy nahradiť.

Od požiaru Krásnej Hôrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mik)

Komplexná obnova hradu Krásna Hôrka je rozdelená na tri etapy. Prvá etapa obnovy hradu nazvaná "Dočasné prestrešenie a lešenie" by mala byť ukončená 31. mája. Súčasťou tejto etapy je domurovanie poškodených korún murív a uloženie spodného nosného trámového roštu. Podľa požiadaviek pamiatkarov sa pri obnove hradu používajú tradičné materiály, konkrétne vápenná malta na murovanie. Pre kvalitné zrenie malty je však potrebné, aby počas dňa aj v noci neklesla teplota pod 5 °C minimálne 90 dní. Preto sa murárske práce počas zimy zastavili a pokračovať budú na jar. Na hrade sa však robia práce s drevenými konštrukciami a súbežne sa robí architektonicko-historický prieskum ďalších častí hradu. Pokračuje sa s projektovaním tretej etapy obnovy a v reštaurovaní poškodených zbierkových predmetov. 

Práce na druhej etape obnovy nazvanej "Trvalé krovy a strechy" sú naplánované na tento rok. Verejné obstarávanie na druhú etapu vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR 21. februára tohto roka. Na tretiu etapu "Ostatné konštrukcie a médiá" pokračuje architektonicko-historický prieskum objektov a zároveň sa vypracováva projektová dokumentácia. "Po vydaní stavebného povolenia sa bude obstarávať dodávateľ stavebných prác a následne sazačne s prácami. Tretia etapa je rozdelená na niekoľko samostatných etáp, aby bolo možné hrad čiastočne a postupne sprístupňovať verejnosti," priblížila postup obnovy Krásnej Hôrky Turnerová. 

Do 7. marca sa na rekonštrukciu použilo 1 173 478 eur. "Rokovania s poisťovňou nie sú ukončené, na účet SNM previedla poisťovňa Generali po požiari 2 000 000 eur, z ktorých sú hradené doterajšie náklady na obnovu," informovalo ďalej SNM. Národné múzeum vyhlásilo na obnovu Krásnej Hôrky verejnú zbierku, ktorú ukončí vo štvrtok 13. marca. V zbierke sa do 7. marca vyzbieralo 172 693,80 eura. Tieto peniaze SNM využije na zreštaurovanie časti poškodených zbierkových predmetov a hradnej kaplnky. 

Od požiaru Krásnej Hôrky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mik)

Popri obnove hradu Krásna Hôrka sa intenzívne pracuje aj na reštaurovaní zbierkových predmetov poškodených požiarom. V čase požiaru bolo v hrade 4 229 zbierkových predmetov vrátane predmetov umiestnených v depozitároch. Pri požiari 10. marca 2012 bolo poškodených a zničených 352 zbierkových predmetov. Úplne zničené boli aj tri zvony zo zvonice kaplnky. Vysoká teplota pri požiari spôsobila, že dva menšie zvony sa úplne roztavili a jeden sa zatavil do klenby kaplnky.

Štatutárna zástupkyňa generálneho riaditeľa a námestníčka pre odborné činnosti SNM Gabriela Podušelová upozornila, že "napriek tomu, že sa darí postupne ošetrovať zbierkové predmety poškodené požiarom, niektoré zbierkové predmety napr. nádoby z cínu sa nepodarí ošetriť, pretože z mnohých, podobne ako zo zvonov, zostala len amorfná hmota". Tieto predmety budú v nových hradných expozíciách nahradené svojimi časovými súputníkmi, niektoré sa však podľa Podušelovej nepodarí nahradiť vôbec. "Popri odbornom ošetrení zbierkových predmetov sa ráta aj s reštaurovaním interiérov hradu, najmä hradnej kaplnky a hrobky. Na financovanie budú použité najmä peniaze zo zbierky na obnovu hradu, ktorú vyhlásilo SNM hneď po požiari v marci 2012," dodala Podušelová. 

Pomoc pri odstraňovaní dôsledkov požiaru vrátane ošetrenia zbierkových predmetov ponúkli SNM viaceré domáce aj zahraničné múzeá. S odborným ošetrením zbierkových predmetov po požiari pomohli najmä múzeá zo siete SNM, medzi nimi SNM - Archeologické múzeum a SNM - Historické múzeum. SNM využilo aj ponuky zahraničných partnerských múzeí: Technického múzea v Brne a Maďarského národného múzea v Budapešti v spolupráci so Széchenyiho vedeckou spoločnosťou. 

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom v deň parlamentných volieb v sobotu 10. marca 2012. Necelý rok pred tým, v apríli roku 2011, hrad zrekonštruovali. Hrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM - Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentovala staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahovali cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. Väčšinu z nich sa našťastie podarilo pred ohňom zachrániť. Požiar zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu