Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarič je nespokojný s opravami Krásnej Hôrky, ide to veľmi pomaly

Krásna Hôrka
Krásna Hôrka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA– Minister kultúry Marek Maďarič nie je spokojný s tým, ako postupuje obnova hradu Krásna Hôrka. Dokončenie prvej etapy rekonštrukcie, ktoré sa niekoľkokrát posúvalo, síce vždy bolo zdôvodnené, ako však Maďarič podotkol, práce idú na jeho vkus veľmi pomaly.

"Myslím si, že sa malo postupovať rýchlejšie. Nie som spokojný ani s predchádzajúcimi komplikáciami pri samotnom obstarávaní. Takže nemôžem povedať, že by som bol nadšený z toho, ako to postupuje," uviedol. Zároveň dúfa, že sa celý proces zdynamizuje na budúci rok, keď sa vyhlási verejné obstarávanie na druhú etapu rekonštrukcie, a práce už pôjdu oveľa rýchlejšie.

Národná kultúrna pamiatka Krásna Hôrka je súčasťou Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar. Ničivý požiar, ktorý ju 10. marca minulého roka poškodil, vznikol v dôsledku neopatrného zaobchádzania so zápalkami, keď sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu na hradnom kopci. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.

Sanačné práce sa posunuli ešte minulý rok pre námietky voči rozhodnutiu výberovej komisie. Tá z prvej etapy rekonštrukcie Krásnej Hôrky vylúčila jedného z uchádzačov, ktorý tvrdil, že sa tak stalo nezákonným spôsobom. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vo februári tohto roka nariadil SNM znovu vyhodnotiť súťaž a vrátiť do nej aj predmetnú banskobystrickú spoločnosť PR Querkus. SNM využilo svoju zákonnú možnosť a požiadalo o preskúmanie rozhodnutia ÚVO súdom.

Múzeum uzatvorilo zmluvu so spoločnosťou Marián Fifík, ktorý zvíťazil vo výberovom konaní a má na starosti prvú etapu. Termín dokončenia havarijného prestrešenia hradu sa prostredníctvom dodatkov niekoľkokrát posunul. Provizórne zastrešenie dokonca v marci tohto roka poškodila veterná smršť. Na budúci rok by malo byť vyhlásené verejné obstarávanie na realizáciu trvalých striech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu